SEZNAM BLOG OBJAV

Dnevi poezije in vina

— Piše: Sara Strajnar

Dnevi poezije in vina veljajo za največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope. Tokrat je že 26. leto zapovrstjo uspešno združil pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Poleg poezije in vina je za obiskovalce festivala vsako leto pripravljen tudi premišljen program s področja glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine. In tudi to leto ni bilo izjema.

Ekipa spletnih portalov Kulturnik.si in Culture.si se je udeležila festivala Dnevi poezije in vina 2022, čigar večinski del se je odvil na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu, gostujoči pesniki pa so s svojo poezijo navdušili še v Ljutomeru, Selcah, Ljubljani, Belem, Ormožu, Krškem, Juršincih, Vitomarcih, Murski Soboti, Petanjcih, na Janškem Vrhu ter celo v sosednji Avstriji.

Letos je bila v središču pozornosti sodobna katalonska poezija – skladno s tem se je odvila literarna prevajalska delavnica, kjer so v goste prišli katalonski pesniki in pesnice Anna Aguilar-Amat, Anna Gual in Jordi Julià, ki so v družbi slovenskih kolegov Ane Svetel, Ivana Dobnika, Milana Jesiha in prevajalke Simone Škrabec vzajemno prevajali svojo poezijo. Prav tako pa je čast, da napiše Odprto pismo Evropi 2022, pripadla galicijski pesnici Chus Pato, ki je s premiernim branjem pisma poskrbela za izjemno dovršeno otvoritev festivala.

V dneh, ki so sledili, so se zvrstili številni dogodki – vsak večer so se na ptujski mestni tržnici odvila velika pesniška branja gostov festivala, ki so jim sledili koncerti dunajskega dvojca ELIS NOA, večno priljubljene zasedbe Hamo & Tribute2Love in uveljavljenega Moveknowledgementa. Po besedah gostov so bile najbolj priljubljene Hude pokušnje!, ki tudi letos niso razočarale, saj jih je vodil Jože Rozman, priznan vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Filmski navdušenci so si lahko v Mestnem kinu Ptuj ogledali projekcijo nagrajenega filma Zastoj v režiji slovenskega avtorja v fokusu Vinka Möderndorferja, ki jo je popestrila degustacija vin sortei sauvignon s festivala Salon Sauvignon, za najmlajše obiskovalce pa je bil organiziran pester otroški program – tako je bilo prav zares poskrbljeno za vse starostne skupine in vse okuse.

Prav tako pa se je na letošnjem festivalu odvilo nešteto novosti. Obiskovalci so lahko prisostvovali pesniškemu posvetu, dogodku, na katerem dva pesnika razpravljata o umetnosti poezije in se sprašujeta, od kod poezija sploh izvira, kaj pesnike navdušuje pri drugih pesnikih in kaj odlikuje njihova dela. Druga novost je bil programski sklop Poezija, glasba & vino, ki je mednarodne pesnike za dva dni festivala povezal tako z uveljavljenimi kot tudi z vzhajajočimi imeni slovenske glasbene scene, dogajanje pa je pospremila pokušina dveh vrst vina.

Na tem dogodku smo poskušali ugotoviti, kako se pesniki odzivajo na glasbo, improvizacijo in besede, saj je v večini sodobne poezije obseg improvizatorske indikacije ogromen, kar omogoča močno povezavo z glasbeno improvizacijo in raziskovanje raznolikega izražanja zvoka.

Dež nam je zagodel samo pri vinsko-kulinaričnem dogodku Poezija vina, še vedno pa smo se lahko sprostili ob slikarski delavnici dvojice Arty Party: Slikanje in vinčkanje, ki nas je od vsega najbolj navdušila, saj nam je dokazala, da lahko vino res odpre vse naše umetniške čute, četudi sami nismo naravni talent. Za razgibanje je poskrbela delavnica Wellness duha in telesa, naša ušesa so pobožale melodije glasbenika Tomaža Hostnika, brbončice pa razvajala vina Cvitenič.

Med festivalom smo uspeli poklepetali s častnima gostoma, ameriško pesnico Carolyn Forché in poljskim pesnikom Tomaszom Różyckim, ki vam bosta v videu razkrila, zakaj sta se odločila za sodelovanje na festivalu, o čem in za koga pišeta ter kaj si mislita o Sloveniji, ki sta jo oba obiskala prvič. Poleg njiju je na festivalu nastopilo še 18 pesniških gostov z vsega sveta, ki jih je izbrala kuratorka festivala pesnica Kristina Kočan in katerih izbrana dela so izšla v privlačnih pesniških knjižicah.

Tudi Kristina Kočan, ki je nedavno prejela Veronikino nagrado za svojo pesniško zbirko Selišča, nam je kot bodoča programska vodja festivala v intervjuju predstavila svoj pogled na festival, zaupala nam je, s katerimi izzivi se je srečala kot letošnja kuratorka, kaj ji je bilo najbolj v veselje ter kaj nam lahko obljubi v prihodnosti.

Nedvomno bo naslednji festival precej drugačen, saj v čevlje izvršne producentke festivala namesto Sabine Tavčar stopa Taja Islamovič, ki je povedala, da je ključ do uspeha dobra ekipa, s katero se veseli nadaljnjega sodelovanja. Mi pa seveda komaj čakamo, da vidimo, kaj novega nam bosta Kristina in Taja pripravili naslednje leto.

Festival je znova pokazal, kako odlično se poezija in vino dopolnjujeta. Poleg pesniških gostov z vsega sveta smo spoznali številne izvrstne slovenske vinarje, s katerimi smo govorili o tem, kakšen ustvarjalni pečat so odtisnil na svoje vino, tako kot so ga pesniki vtisnili v svoje verze.

»Poezija živi in ima zvesto ter naraščujočo publiko pri nas. Ljudi povezuje in nas senzibilizira na velike izzive, ki so pred nami.« S temi besedami se je od Festivala Dnevi poezije in Vina poslovil programski vodja Aleš Šteger, ki je festival vodil šestindvajset let, vse od njegovega začetka.

Poezija nedvomno ima prihodnost. Naj bo še naprej tako svetla in navdušujoča.