SEZNAM DOGODKOV

33. Ljubljanski filmski festival (LIFF-e) v APT-u : Moja Vesna

Zunanja povezava

Mladinska pripoved o desetletni deklici, ki se ne more soočiti z mamino smrtjo in se po najboljših močeh trudi ohraniti načete družinske vezi. Celovečerni prvenec Sare Kern, slovenske režiserke, ki ustvarja v Avstraliji.

V Mojini družini, ki živi v avstralskem mestecu, zeva velikanska praznina. Po tragični materini smrti je oče le še bleda senca sebe, poln grenkobe in obžalovanja, starejša sestra Vesna pa se zateka v najstniško uporništvo in sooča z nezaželeno nosečnostjo. Tako se desetletna Moja v želji, da bi spet imela normalno družino, odloči stvari vzeti v svoje roke. S pripravami na prihod novorojenčka ter poskusi, kako zbližati odtujeno sestro in očeta, nehote čez noč vstopi v svet odraslih.

»Ko pride do travmatičnega dogodka, mora otrok storiti več, kot le biti otrok. Mislim, da je razlog v tem, ker upa, da si bo zagotovil posebno mesto poleg odraslega, in je to način za ustvarjanje intimnosti med njima, ko prestajata nekaj težavnega. To pomeni, da prehitro odrasteš in zamudiš stvari, kot je navezovanje odnosov s prijatelji. /…/ Film ni avtobiografski, vendar vsebuje vsa občutja, povezana z mojim lastnim otroštvom. Nekako sem bila ta deklica, Moja; vse dogodke sem si izmislila, a veliko dinamike je podobne.« (Sara Kern)

Režija: Sara Kern / Država, letnica: Slovenija, Avstralija, 2022 / Trajanje filma: 81 / Podnapisi: slovenščina / Jezik: English,Slovenian
Scenarij: Sara Kern / Fotografija: Lev Predan Kowarski / Igrajo: Loti Kovačič (Moja), Mackenzie Mazur (Vesna), Gregor Baković (oče Miloš), Flora Feldman (Danger), Claudia Karvan (Miranda), Rosanna Sciulli (medicinska sestra), Fiona Stewart (lastnica lokala), Isaac Heim (novorojenček)