SEZNAM DOGODKOV

Balkan Taksim + OjgeN

Zunanja povezava

Potem ko sta nas na MENTu leta 2020 obsedla s svojim križanjem balkanskega ljudskega izročila in triphopovske atmosferike, se Balkan Taksim v Ljubljano vračata s svežim in zapeljivim prvencem Disko Telegraf. Za ogrevanje pa OjgeN, domača instrumentalna naveza veteranov Marka Brdnika, Andraža Mazija in Marjana Staniča.

Balkan Taksim je plod sodelovanja romunskega multi-instrumentalista inumetnika Sașe-Liviuja Stoianovicija ter elektronskega producenta Alina Zăbrăuțeanuja, ki sta si zadala, da v širni svet poneseta balkansko psihedeliko, tradicijo in gruve. Tega sta se lotila na morda nekoliko nepričakovan način – s spajanjem preteklosti in prihodnosti, starodavnih ritmov in sodobnih tehnologij, skozi dovršeno križanje ljudskih napevov in tradicionalnih glasbil z elektronsko produkcijo in krepkimi beati. Pri tem s pomočjo iskrenosti, spoštovanja in spoznavanja balkanskih izročil iz prve roke držita razdaljo od cenenega “insta-fusiona” ali klišejskih prijemov. V njuni elegantni elektronski psihedeliji slišimo odtenke tako anatolskega rocka sedemdesetih let prejšnjega stoletja kot zlovešče plazenje Massive Attack, tako divjost Balkana kot romunske korenine.

Bendov prvenec Disko Telegraf je izšel maja lani, na njem pa najdemo cel kup balkanskih jezikov in glasbil, ki tudi iz najbolj minimalističnih elementov iztisnejo živopisane gruve. Plošča je požela odobravanje pri uglednih medijih, kot sta Songlines in MOJO, zato komaj čakamo, da se na Balkan trip podamo še v živo.

Pred Balkan Taksim bomo prisluhnili še domači navezi izkušenih glasbenikov OjgeN, ki jo sestavljajo Marko Brdnik na sintetizatorjih, Andraž Mazi na električni kitari in Marjan Stanić na bobnih. Pred dobrima dvema letoma so izdali Repliko, demo album umirjenih, blagodejnih zvenov, januarja lani pa podkurili še s poskočnim funkom skladbe “Swedish Girls”.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

BON21
Za nakup vstopnice je mogoče unovčiti tudi BON21 na blagajni Kina Šiška od ponedeljka do petka med 15.00 in 20.00 oziroma na dan dogodka. Več o načinu unovčevanja ter dokumentih, ki jih potrebujete za unovčitev, si preberite na spletni strani FURS.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.