SEZNAM DOGODKOV

BALKANSKA TRILOGIJA

Zunanja povezava

Gledališka skupina Dramatikon JSKD OI KRANJ

Balkanska trilogija spremlja zgodbo ene družine, vse od leta 1940 v Bosni, do leta 2022 v Kranju.

Prvi del (Lahko noč, družina) v ospredje postavi celotno družinsko sago, ki se začne leta 1940 v Bosni in konča v Beogradu, leta 2016. Zgodba tako prikaže obe vojni, infiltracijo družine v slovensko okolje in življenje in tudi obratno – infiltracijo “prišlekov” v ortodoksno muslimansko družino. Prerokbi in usodi se po muslimanskem verovanju, ki zaznamuje družino ne da ubežati. Ali pač? Epska zgodba je povedana skozi oči žensk v družini, sama uprizoritev pa režijske rešitve išče v prizorih, ki so postavljeni skozi vizuro otroškkh oči glavnega junaka Melvina. Liki v predstavi se kljub zunanjemu vplivu odločijo sami sebi krojiti življenje, a odgovornost, pri napačnih odločitvah prelagajo na višjo silo – Boga.

Drugi del (Moje ime je Marko) se zgodi 6. in 7. Oktobra 2017, 2018, 2019 in 2020. Spremljamo dediča družine, fanta Melvina, ki se odpravi v Beograd in se zaljubi v Marka. Njuno zgodbo povedo tri ženske: Jana, pevka iz Beograda, prijateljica obeh, Dora, ki iz Kranja opisuje vse dogajanje in Mara, dekle, ki je Markova najboljša prijateljica in je v Beograd prišla študirat. Na glavna lika in njun razvoj tako bolj vpliva trojna determinantna naturalizma (kraj, čas in dednost), kot oba sama. Ali pač?

Tretji del trilogije (Dora), pripoveduje o nenavadnem odnosu, za katerega ni definicije v slovarju. Cel svet se pogrezne in pred prepadom stojita samo še Melvin in Dora, ki se sicer dolgo časa upirata definiciji tradicionalnega odnosa, ki pa med njima ustvari veliko praznino. Vrnemo se torej k prvemu delu trilogije, kjer se usodi ne da ubežati in kjer se prerokba, stara 80 let uresniči.
Povezani skupaj, vsi trije deli odpirajo teme, kot so: odraščanje, ljubezen, vojna, begunci, vprašanje kolektivne krivde, vprašanje intime, “predalčkanja ljudi” in iskanja posameznika znotraj družbe in obratno, iskanje družbe znotraj posameznika.

Nakup vstopnic bo možen od 18.30 do 19.30 pred vhodom v stolp Škrlovec

Cena vstopnice: 10 Eur.