SEZNAM DOGODKOV

Beletrinina debata: Kultura, talka vsakokratnih političnih apetitov?

Zunanja povezava

Beletrinina debata se bo odslej selila po vsej Sloveniji. Prva debata izven prestolnice bo na slikovitem Goričkem, na posestvu vinske kleti Marof, kamor vas prijazno vabimo v sredo, 18. 5. 2022, ob 19. uri. Debata bo potekala v hibridni obliki – v živo ter v spletnem prenosu na Youtube kanalu Beletrine.

Ukinitev Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, množične prekinitve sodelovanja z ruskimi glasbeniki in baletniki po vsem svetu, celo prepoved nastopa ruskega predstavnika na Evrosongu, festivalu, ki slovi po svoji apolitičnosti, praktično čez noč pa je zaradi te odločitve postal politično angažiran. Kaj sledi? Bodo evropske države združene v zgodovinsko enotnem odzivu v žaru borbe proti vsemu kar diši po Putinovi Rusiji, ki je z brutalno agresijo nad 41-milijonsko Ukrajino svet kot ga poznamo pretresla s podobami, ki spominjajo na temno ero grozot druge svetovne vojne? Se bodo sankcije nadaljevale še s popolnim izgonom vsega ruskega iz šolskega sistema, gledališč in koncertnih dvoran? Bomo o Čehovu in Dostojevskem lahko poslušali le še prek podkastov in prebirali “škrbine” na spletu? Se lahko poslovimo od legendarnih filmov in gledaliških predstav, kot sta denimo Ana Karenina in Striček Vanja? So takšne sankcije zoper kulturo in kulturnike, ki naj bi presegali vsakokratne politične apetite, upravičene? Ali sploh razumemo, kaj zares pomeni, če bomo iz evropske zgodovine v veliki meri odstranili kulturno izročilo, s katerim je prepredena svetovna umetnost? V kakšni meri je bilo v vojnah minulih stoletij del takšnega izbrisa tudi kulturno izročilo drugih narodov?

O vsem tem z našimi gosti: pisateljem in nekdanjim novinarjem Vladom Žabotom, dr. Jevgenijem Gorešnikom, ukrajinskim znanstvenikom z Inštituta Jožef Stefan, in doc. dr. Blažem Podlesnikom, predavateljem na Katedri za rusko književnost ljubljanske Filozofske fakultete. Posebna gostja pa bo preko video povezave tudi vojna poročevalka RTV Slovenija Karmen W. Švegl. Debato bosta povezovala Valentina Plaskan in Nejc Krevs.