SEZNAM DOGODKOV

Beletrinina debata: Mistika malih krajev, ki oči odrejo, ko pade tema in se prižgeta kultura in kulinarika

Zunanja povezava

Med letošnjim festivalom Dnevi poezije in vina, 23. avgusta 2022 ob 19.00, vas vljudno vabimo na Beletrinino debato z naslovom Mistika malih krajev, ki oči odprejo, ko pade tema in se prižgeta kultura in kulinarika. Debata bo potekala v zdaj že ustaljeni hibridni obliki, v živo, na Južnem dvorišču Dominikanskega samostana na Ptuju, ter preko neposrednega spletnega prenosa na Beletrininem kanalu Youtube.

Kaj je tako posebnega v razgretih poletnih večerih, raznolikih kulturnih festivalih ter majhnih mestih in krajih, da se Slovenke in Slovenci, sicer na videz večkrat bolj zadržani konzumenti “resne” kulture, tako množično zgrinjamo na prizorišča, ki združujejo prej našteto? Poezija in vino na Ptuju, grozljivke in žlahtna kapljica v Ljutomeru, pivo in pop glasba v Laškem. Kulinarično – filmski čut pa veliko rojakov povleče tudi čez mejo, v istrsko Toskano – Motovun. Tam se za srednjeveškim obzidjem predajajo filmskim užitkom v spremljavi tartufov. Zakaj čari malih mest v polnosti zažarijo šele ob tovrstnih dogodkih skozi leto pa večkrat ostajajo spregledani? So prestižni kulturni festivali na nek način res le druga oblika vaških veselic? Kaj je razlog, da je kultura toliko bolj mamljiva v spremljavi hrane in pijače, ki poleg duše nahrani tudi naše brbončice? Pa tudi o tem ali Slovenci sploh razumemo kaj je to kulturni turizem in v kakšni meri znamo prodati svoje avtorske produkte, na katere smo pregovorno zelo ponosni.

O vsem tem bomo govorili z zanimivimi gosti in lovili zadnje sončne žarke na Južnem dvorišču Dominikanskega samostana na Ptuju. Z nami bodo etnolog prof. dr. Janez Bogataj, pisatelj Tone Partljič in prof. dr. Maja Uran Maravić s Fakultete za turistične študije. Beletrinino debato bo vodila novinarka Valentina Plaskan.