SEZNAM DOGODKOV

BrezOdra: Ustvarjalni procesi in javne predstavitve

Zunanja povezava

Nagib se po dveh epidemičnih letih, ki sta hkrati prispevali k rekonstrukciji odrskega programa in vzniku Nagib Izložbe kot serije performativnih gest, letos nagiba v raziskovalno-eksperimentalno dogajanje brezOdra. Gre za večplastni kuratorski in ustvarjalni koncept, ki poskuša prehajati meje in okvire (ustaljenih) ustvarjalnih praks, načinov in formatov uprizarjanja, kakor tudi (klasičnih) uprizoritvenih prostorov. Celotno programsko zasnovo ponovno spremlja proces Slovarja v nastajanju, skozi katerega poskušamo kreativno in strateško premišljevati o vzpostavitvi potrebnih mrežnih struktur centrov in prostorov uprizarjanja, ki bi spekter tovrstnih eksperimentalnih in interdisciplinarnih ustvarjalnih oblik ter vsebin lahko celostno podpirali.

Med 20. 6. in 1. 7. bo na različnih mariborskih prizoriščih in v virtualnem (med)prostoru potekala prva faza “brezOdra”. Šest ustvarjalnih ekip, tandemov oz. ustvarjalcev se bo lotilo raziskovanja in eksperimentiranja z odpiranjem različnih tem in zamisli, ki ga bo spremljalo tudi zapisovanje / beleženje (novega) besedišča Slovarja v nastajanju ter razmislek o (med)mrežnih strukturah onkraj enega odra / prostora / prizorišča / centra ali (enega) žanra.

V tokratni ediciji bo Nagib podprl lokalne ustvarjalce in ustvarjalke, ki s svojo prakso presegajo konkretni odrski žanr in klasične odrske postavitve. Ustvarjalci Snježana Premuš in Anja Bornšek; Ivan Mijačević; Barbara Kukovec in Katja Kosi; Ekipa Coven (Maja Ferlič, Marko Rafolt, Katarina Kolar, Jerica Smrečnik, Katja Kores, Petja Golec Horvat ter mentorja Petja Labovič in Luka Ostrež); Toni Soprano Meneglejte in Tomaž Tomljanović / Dualik bodo postavili v fokus potenciale svojih ustvarjalnih procesov in jih v različnih formatih in prostorih odpirali tudi občinstvu.

Kolekcija prostorskih in (med)mrežnih ustvarjalnih intervencij, srečevanj in dokumentarnega gradiva, ki bo nastala v desetih dneh ustvarjalnega procesa, bo 1. julija javno predstavljena v zaključnem izkustvenem dogodku na različnih mariborskih prizoriščih. Sklepno dejanje ustvarjalnih procesov je zamišljeno kot praktični preizkus uprizoritvenega formata / zgodbe, ki presega klasično odrsko udejstvovanje.