SEZNAM DOGODKOV

Drago Jančar v Ljubljani: Pogovor ob izdaji romana Ob nastanku sveta

Zunanja povezava

𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨 𝐉𝐚𝐧𝐜̌𝐚𝐫, eden izmed najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev, ki je za svoje izjemno delo prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja, med njimi tudi Prešernovo nagrado in štiri kresnike, se vrača z novim, ganljivim osebnoizpovednim romanom 𝑂𝑏 𝑛𝑎𝑠𝑡𝑎𝑛𝑘𝑢 𝑠𝑣𝑒𝑡𝑎.
📅 Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam v četrtek, 21. 4. 2022, ob 17. uri pridružite v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo avtor o svojem delu spregovoril z direktorjem Beletrine Mitjo Čandrom.
🎫 Na spletnem mestu Cankarjevega doma si lahko priskrbite si svojo brezplačno vstopnico: https://www.cd-cc.si/…/drago-jancar-ob-nastanku-sveta.
🤓 𝑂𝑏 𝑛𝑎𝑠𝑡𝑎𝑛𝑘𝑢 𝑠𝑣𝑒𝑡𝑎 je pripoved o svetu, ki ga še ni in mu je »določeno« nastati šele pred našimi očmi. O veliki zgodbi življenja, ki je velika prav zato, ker se izriše pred očmi posameznika in je zategadelj edinstvena in neponovljiva. Že res, da se je zgodila v mestu M., a prav lahko bi se zgodila tudi kjerkoli drugje v naši deželi. Očem je namreč naposled dano videti tisto, kar je stvarem skupno. Takšne stvari so se takrat, nedolgo po drugi svetovni vojni, pri nas pač dogajale, a doživel in opisal na prav tak način in s tako pripovedno močjo jih je lahko samo nekdo, ki je ob resničnih in vidnih dogodkih razkrinkal tudi njihovo skrito stran. Jih prepletel z lastno domišljijo, ki je skušala svetu spet vdihniti tisto izgubljeno lepoto, tišino, ki je na začetku segala vse od nebes do zemlje. Ker videti veliko lahko pomeni videti malo preveč. Ob vsej lepoti in dobronamernosti spregledati tudi izdaje in skrite namere, strasti. A vendar si je nedopovedljivo težko zamisliti, da tega nepopolnega sveta, ki je postal naš, ker smo ga spoznali, kot smo ga, in si ga razložili, kakor smo vedeli in znali, za nas nekoč ne bo več.