SEZNAM DOGODKOV

Fabula v teoriji – Chimamanda Ngozi Adichie

Zunanja povezava

Program Fabula v teoriji v dveh teoretičnih omizjih pretresa stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vsemogočnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo, so le nekatera od vprašanj, na katera bomo odgovore iskali skupaj z enim največjih francoskih avtorjev sedanjega časa, Didierjem Eribonom, in trenutno najbolj izstopajočim imenom nigerijske literature, Chimamando Ngozi Adichie, ki je s svojimi deli osvojila tako anglofonsko kot širšo svetovno javnost.
Na letošnjem festivalskem sklopu Fabula v teoriji bomo 29. aprila, ob 20. uri, v Linhartovi dvorani, prisluhnili predavanju nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie (1977), v katerem bo spregovorila o ranljivosti posameznika ob izgubi bližnjega in odtujenosti, ki smo jo občutili med krizo korona pandemije. Predavanju bo sledil pogovor o temah, kot so osvetljevanje raznolikih zgodb znotraj različnih kultur, konstrukcija človeške identitete, spola in spolnosti, ki jih pisateljica pogosto obravnava v svojih delih. Med avtoričinimi dosedanjimi deli, nekatera od teh so že prevedena tudi v slovenščino, naj omenimo romane Škrlatni hibiskus (2003), Polovica rumenega sonca (2006) in Amerikanka (2013), zbirko kratkih zgodb The Thing Around Your Neck (2009) in esej Vsi moramo biti feministi (2014). Med zadnjimi deli pa so bili največ odziva svetovne bralske javnosti deležni Ljuba Ijeawele: feministični manifest v petnajstih predlogih (2017), Zikora (2020) in Zapiski o žalovanju (2021). Adicihie je bila za svoje ustvarjanje večkrat nagrajena, redno pa je predlagana tudi za Nobelovo nagrado za literaturo. Njeno pisanje in predavanja po svetu doživljajo izjemen odmev, dele njenega govora na konferenci TEDx je denimo v svoji pesmi Flawless uporabila tudi pop ikona Beyoncé.
V sklopu avtoričinega gostovanja bo v knjižni zbirki Fabula v sodelovanju z založbo UMco, izšlo delo Zapiski o žalovanju, ki prinaša intimno in tragično izkušnjo smrti in bridkosti. Zapiski v poetičnih izbruhih izrisujejo zlom po smrti avtoričinega ljubljenega očeta, umrlega med svetovnim divjanjem pandemije covida-19. Kot zgolj ena od milijonov žalujočih, ki so zaradi pandemije izgubili svoje ljubljene, Adichie v delu spregovori o rodbinski in širše kulturni razsežnosti žalosti, pa tudi o osamljenosti in jezi, ki jo neizogibno spremljata. V izčiščenem jeziku in s pretresljivimi podrobnostmi, iz katerih kljub tragiki občasno zaveje pridih toplega humorja, prepleta soočenje z očetovo smrtjo s spomini na njegovo življenje. Delo je tankočutna zgodba o žalovanju, ki je še posebej v aktualnem času. Ni le intimna zgodba posameznika, saj se v svoji izkušnji dotika bralcev po vsem svetu. Hkrati opomini tudi na obdobje po prestanem žalovanju, ko prevlada moč spominjanja, ljubezen do bližnjih, nujnost spoznanja in neizmerno upanje v prihodnost.
Chimamanda Ngozi Adichie bo v Cankarjevem domu nastopila v petek, 29. aprila, ob 20. uri. Dogodek bo tolmačen v slovenščino.