SEZNAM DOGODKOV

Gregory Porter

Zunanja povezava

Gregory Porter, glas; Chip Crawford, klavir; Emanuel Harrold, drums; Tivon Pennicott, saksofon, pihala; Jahmal Nichols, bas; Ondrej Pivec, hammond orgle

Dvakratni grammyjevec in pevska senzacija Gregory Porter slovi po toplem, žametnem baritonu ter značilnem prepletu jazza, soula in gospela. Nadarjeni pevec standardov in sodobnejšega soula si je prislužil primerjave z imeni, kot so Nat King Cole, Donny Hathaway in Stevie Wonder.

Glasbeni vzpon je napovedal leta 2010 z nominacijo za grammyja ob prvencu Water. Po podpisu pogodbe z založbo Blue Note je pozornost širše javnosti pritegnil leta 2013 s tretjim albumom Liquid Spirit, ki se je zavihtel na drugo mesto jazzovskih lestvic in osvojil grammyja za najboljši vokalni jazz album. Čeprav v ospredje postavlja lastne avtorske skladbe, se ozira tudi h koreninam, kot npr. na albumu Nat King Cole & Me iz leta 2017.

Rodil se je v Los Angelesu in odraščal v Bakersfieldu (Kalifornija), kjer je njegova mati službovala kot duhovnica. Ob poslušanju mamine zbirke plošč ga je popolnoma uročil Nat King Cole, ki ga je že v radi mladosti znal odlično posnemati. Poleg glasbe je bil nadarjen tudi za šport; srednjo šolo je sklenil z nogometno štipendijo za Državno univerzo v San Diegu.

Po poškodbi rame in z njo koncem športne poti se je preselil v Brooklyn, kjer se je preživljal kot kuharski mojster, zvečer pa nastopal v jazzovskih klubih. Na pobudo mentorja, saksofonista, skladatelja in pianista Kamaua Kenyatte se je odločil posvetiti izključno glasbi.

Leta 2010 je pri založbi Motéma Music izdal prvenec Water, dve leti zatem pa drugi album Be Good (Motema Music); oba sta bila nominirana za grammyja.

Tretji album Liquid Spirit (2013, založba Blue Note) je doživel izjemen uspeh, pristal je na drugem mestu Billboardove lestvice najboljših jazz albumov in leta 2014 prejel grammyja za najboljši vokalni jazz album. Liquid Spirit je z več kot dvajsetimi milijoni predvajanj postal tudi eden najbolj predvajanih jazz albumov vseh časov.

Take Me to the Alley, drugi album za Blue Note, je izšel leta 2016, istega leta pa še koncertni album Live in Berlin. Leta 2019 se je Porter poklonil vzorniku in viru navdiha z albumom Nat King Cole & Me, koncertni album One Night Only: Live at the Royal Albert Hall pa je objavil že leto prej.

Z novo izdajo, šestim studijskim albumom All Rise (Blue Note), se vrača h kantavtorstvu. V petnajstih skladbah podaja odkritosrčno izpoved; besedila so prepredena z življenjsko filozofijo in utrinki iz vsakdana ter uglasbena v vznemirljivi mešanici jazza, soula, bluesa, gospela in popa. Zaznamuje ga nadgradnja v še bolj izrazito, čustveno in univerzalno umetnost.