SEZNAM DOGODKOV

ORNAMENTI, MNOŽICE IN VZNIKI URBANIH KULTUR

Zunanja povezava

Vabimo vas na odprti interdisciplinarni posvet »Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur«, ki bo potekal v Kinu Šiška (dvorana Komuna) v torek 24. maja 2022, med 16. in 22. uro.

Zamisel o interdisciplinarnem srečanju »Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur« je spodbudil izid slovenskega prevoda temeljnega dela s področja sociologije kulture Ornament množice (prevod Anja Naglič, spremna beseda Marko Jenko, Založba /*cf., 2021) Siegfrieda Kracauerja (1889–1966), ki sodi med najpomembnejše, najplodovitejše in najbolj kritične intelektualce svojega časa.

Kracauer je bil arhitekt, sociolog, filozof, novinar, esejist, urednik, pisatelj, kritik, eden prvih filmskih teoretikov in pionir sociologije kina. Širok spekter Kracauerjevega delovanja še vedno nagovarja teoretike in raziskovalce s področij sociologije, filozofije, sodobnega plesa, likovne umetnosti, arhitekture, založništva in filma, ki se bodo v Kinu Šiška srečali za skupno mizo in z občinstvom. Interdisciplinarni dogodek bomo sklenili s filmsko projekcijo celovečernega nemega dokumentarnega filma Wilhelma Pragerja Wege zu Kraft und Schöhnheit iz leta 1925.

Zamisel in izvedba: Založba /*cf. v sodelovanju s CoFestivalom, Nomad Dance Academy Slovenija in CUK Kino Šiška.

Foto: Tillerjeva dekleta v muzikalu Lumber Love Leslie Stiles, Emmetta in Berte Adams ter Freda A. Leslieja, Lyceum Theatre, London, 15. marca 1928. Vir: tollergirls.com