SEZNAM DOGODKOV

Predstavitev knjige Brodnik

Zunanja povezava

Tanja Tuma, pisateljica, urednica in založnica, je napisala zgodovinski roman Brodnik (Mladinska knjiga Založba, 2021) iz življenja založnika in knjigarnarja Lavoslava Schwentnerja (1865–1953); po njem se imenuje najpomembnejša založniška nagrada v Sloveniji.

Za njim je ostal osupljiv založniški opus prestižno oblikovanih knjig avtorjev slovenske moderne in drugih: Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Dragotina Ketteja, Antona Aškerca, Josipa Murna, Janeza Trdine …

Urejal je prvo slovensko knjigotrško revijo, vlagal v promocijske dejavnosti in povezoval umetniško in ekonomsko plat založništva.

Pisateljica je na romaneskni način prepletla njegovo poklicno in zakonsko življenje s sodobniki, uprizorila je srečanje Lavoslava Schwentnerja, Ivana Cankarja in Henrika Tuma v Kranjski Gori. Založnik, pisatelj in odvetnik so postavljeni tudi pred vprašanje ženskih pravic …

Privlačno in poučno branje, podkrepljeno s številnimi zgodovinskimi dejstvi.

Pogovor z avtorico bo vodil Rok Glavan. Odlomke iz romana bo bral igralec Aleš Valič. Predstavitev knjige bo v četrtek, 5. 5. 2022, ob 18.00 v Grabeljškovi dvorani CKV.