SEZNAM DOGODKOV

RAZLITA TINTA | HOMMAGE IVU ŠTANDEKERJU

Zunanja povezava

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je pri reviji Mladina služboval visok in slok mladenič razmršenih las, ki so ga krasila velika piflarska očala.

Kot pravi stripovski navdušenec je začel k sodelovanju vabiti različne striparje, ki so tedaj že burili podzemne vode jugoslovanske stripovske scene: Tomaža Lavriča, Zorana Smiljanića in Dušana Kastelica, ki so postali nosilci sprememb in gonilne sile slovenskega stripa v devetdesetih. Pravega učinka, ki se je pokazal šele kasneje in je močno vplival na nadaljnji razvoj modernega slovenskega stripa, Štandeker žal ni dočakal. Pri komaj tridesetih letih starosti je bil med poročanjem o srbskem obleganju Sarajeva v naselju Dobrinja zadet s koščkom granate, zaradi katere je nekaj ur pozneje umrl v improvizirani bolnišnici na Palah. Šestnajstega junija bo minilo točno trideset let od njegove smrti.

Okrogli obletnici se bomo na Razliti Tinti poklonili z okroglo mizo o začetkih Mladininega kroga striparjev, ki v tej reviji do današnjega dne goji kulturo tiskanja, predstavljanja in recenziranja slovenskega stripa. Na dogodku se nam bodo pridružili nekateri Štandekerjevi nekdanji stripovski kolegi in uredniki. Pogovor bo povezovala Pia Nikolič.

Vstop prost.
Organizacija: Kino Šiška.

Razlita Tinta je serija predavanj in pogovorov o stripu s poznavalci in ljubitelji te umetnostne zvrsti, s katerimi v Kinu Šiška bogatimo stripovsko dogajanje v pričakovanju nove edicije festivala stripa Tinta, ki se bo odvila oktobra 2022.