SEZNAM DOGODKOV

Sin slovenskega naroda: oris življenja in dela pisatelja in urednika Josipa Jurčiča

Zunanja povezava

Vljudno vabljeni k ogledu predstave o pomembnih utrinkih iz življenja in dela Josipa Jurčiča, ki jih zagotovo še ne poznate. Predstava je nastala v letu Josipa Jurčiča, ko smo obeleževali 140. obletnico smrti slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja ter avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja.

Predstava vas bo popeljala skozi štiri ključne postaje Jurčičevega življenja – od Jožeka k Josipu, od pisatelja k novinarju in uredniku, od muljavske dolenjščine preko starega blagozvočja Jurčičeve slovenščine do današnjega pogovornega jezika. Na teh transformacijskih poteh se boste srečali s predmeti, ki so bili včasih nepogrešljivi za delovanje in življenje in jih danes ne poznamo več. Še več. Predstava ves čas išče vzporednice med Jurčičevimi občutki razumevanja življenja takrat in današnjim časom.

Josip Jurčič je bil borec za slovenski jezik, imel je politično zelo napredne ideje in je predstavljal magnet za vse podobno misleče, zaradi česar je bil vseskozi nadzorovan s strani takratne vladajoče politične strukture. Predstava izpostavlja Jurčičevo vztrajnost, zvestobo poslanstvu naroda, ki je bila njegova najvišja odgovornost, konkretnost in enovitost v dejanjih in zapisanemu. Kot tihi in precizni opazovalec, ki mu niso ušle najmanjše podrobnosti značaja človeka v fokusu njegovega trenutka, nas živo nagovarja še danes. Mlade, aktivne in starejše Slovence.

Vljudno vabljeni, da prisluhnete pristnemu dialektu iz časa, ko se je »rodil« prvi slovenski roman. Ogled predstave je brezplačen.
Predstavo pripravljamo v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja.