SEZNAM DOGODKOV

Top Gun: Maverick

Zunanja povezava

Kultni Top Gun je dobil nadaljevanje! Po 34 letih se na velika platna vrača eno najbolj pričakovanih nadaljevanj filmske uspešnice, v kateri je v glavni vlogi blestel Tom Cruise.

ZDA, Kitajska / 2022 / 131 min
režija: Joseph Kosinski
igrajo: Jennifer Connelly, Tom Cruise, Ed Harris, Monica Barbaro, Jean Louisa Kelly, Lewis Pullman, Miles Teller, Glen Powell, Val Kilmer, Jon Hamm

Kultni film Top Gun je dobil nadaljevanje. Po 34 letih se na velika platna vrača eno najbolj pričakovanih nadaljevanj filmske uspešnice, v kateri je v glavni vlogi blestel Tom Cruise kot pilot Maverick, igralca pa je vloga izstrelila med največje hollywoodske zvezde. Cruise v nadaljevanju zgodbe nastopi kot stotnik Maverick.

KDO SO MLADI PILOTI:
Mladi piloti v drugem delu so vsi diplomanti šole TOPGUN (United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor program), medtem ko piloti prvega dela niso bili. »V našem filmu so to vsi diplomanti Top Guna, ki so se vrnili na posebno usposabljanje – kar je še en vidik Top Guna, kamor se lahko vrnejo na specializirano usposabljanje, potem ko so že diplomirali. Imajo tako drugačno izkušnjo kot v prvem filmu,« je povedal režiser drugega dela Joseph Kosinski.

Za nove igralce je to pomenilo, da bodo izkusili nepredstavljive sile v letalih F-18 Super Hornets, ki so bili posebej opremljeni s šestimi IMAX kamerami, da bi dobro posneli igralce, kako se pretvarjajo, da pilotirajo (medtem ko so letala dejansko upravljali piloti na drugem sedežu).

“Izkušnja je navdušujoča, a fizično zelo naporna,” pravi Kosinski. “Manevri, ki smo jih izvajali za potrebe zgodbe, niso bili enostavni. Vsi so morali opraviti večmesečne letalske treninge. Opravili so namreč tečaj usposabljanja, ki ga je pravzaprav Tom oblikoval sam. Je licenciran pilot akrobatskega letala in v prvem filmu ni imel nobenega treninga. Tako da je vedel, da bodo morali nekaj spremeniti. Preden so leteli v letalih Super Hornet, so pričeli trenirati v cessni, nadaljevali z akrobatskimi letali in nato v majhnih enomotornih letalih. Občasno je nekaj igralcev obšla slabost, kar pa so izkusili tudi izkušeni piloti. V letalu ni nobene ekipe, tudi mene ni zraven, nobenih snemalcev in maskerjev. Sami so odgovorni za vsak vidik snemalnega procesa, ko so visoko v zraku,” še pravi režiser.

Poročnik Bradley “Rooster” Bradshaw, ki ga zaigra Miles Teller, je sin Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose in prav njegov odnos z Maverickom bo gonilna sila filma. “Razmerje med Maverickom in Roosterjem resnično tvori čustveno jedro in hrbtenico,” pravi Kosinski. “To je bil res eden ključnih razlogov, da je Tom začutil, da je pravi čas, da se vrne nazaj in to stori.”