SEZNAM DOGODKOV

Uresničil sem sanje

Zunanja povezava

Jožef Oseli je eden najvidnejših slovenskih kuharskih mojstrov. Leta 1972 je postal osebni kuhar in batler Josipa Broza Tita v njegovi slovenski rezidenci na Brdu pri Kranju in ostal v tej službi do Titove smrti leta 1980. Je prvi in doslej edini slovenski član častitljive Francoske kulinarične akademije, ki deluje že od leta 1370 in združuje največje svetovne kuharske mojstre. Seznam slavnih osebnosti, ki jih je pogostil je dolg in raznolik, saj vključuje tako politike, igralce kot tudi kandidatke za miss sveta.

Jožef Oseli, ki je življenje posvetil gostinski stroki, deli svoje znanje in izkušnje z mlajšo generacijo in jo navdušuje za ta zahteven, a vendar lep poklic. Življenje polno zgodb je popisal v avtobiografiji Uresničil sem svoje sanje, ki je izšla v treh knjigah. V prvi, Moja življenjska izkušnja, govori o odraščanju in začetkih svoje profesionalne poti, o delu v Rezidenci Brdo, kjer sta z ženo Metko delala pri predsedniku Titu. V drugi, Recepti, ponudi bogato zbirko receptov iz 26 držav, kjer je pripravljal in predstavljal domače slovenske recepte in hkrati skrbno zapisoval vse tuje. V tretji knjigi, Potovanja, opisuje prigode iz bogatega repertoarja mednarodnih obiskov v vlogi chefa, vodje kulinaričnih odprav, mednarodnega sodnika na kulinaričnih tekmovanjih in predstavi svoje delo kot član Komiteja kuharji brez meja, kjer je kot član organiziral in sodeloval na raznih humanitarnih dogodkih.

Dogodek bo povezovala moderatorka Branka Božič. Po pogovoru si bodo obiskovalci lahko pogledali razstavo fotografij opremljenih s komentarji. Možen bo tudi nakup knjige.