SEZNAM DOGODKOV

VIBRACIJA POSAMEZNE STRUNE

Zunanja povezava

Vemo – vendar samo vemo, ne da bi razumeli –, da se nad in hkrati pod nami, v globokih breznih, onkraj meja vida in domišljije, dogaja na tisoče, na milijone hkratnih preobrazb, ki so povezane druga z drugo. (Stanislaw Lem, Solaris)

Včasih je samo slutnja. Brez zunanjih znakov, indicev, namigov, dokazov, vzrokov, razlogov ali pojasnil, vseeno je nekaj oprijemljivega. Nekaj nejasnega, a hkrati izrazitega.

Podoben občutek nečesa določljivega, ki se hkrati izmika pričakovanjem, vzpostavlja Lemov Solaris, ki je prepreden po eni strani z jasnimi kategorizacijami in faktualnostjo, po drugi strani pa z begajočnostjo in nepojasnjeno napetostjo. Vendar Vibracija posamezne strune ni interpretacija Lemovega literarnega dela, temveč z utrinki, drobci pomenov in ključnimi topikami oblikovana predstava, ki impulze romana prevaja v gibalno-scenskem okviru – skozi jezik telesa. Ni treba v oddaljene atmosfere, da bi si lahko predstavljali telesnosti, po svoji podobi antropomorfne, pa vendar v svoji materialnosti povsem tuje/neznane, nedostopne.