SEZNAM DOGODKOV

Zoran Furman – Tajska med corono

Zunanja povezava

Kljub dejstvu, da sem bil že tretjič na Tajskem, sem tokrat prvič potoval na okoli in jo bolje spoznaval. Najbolj pozitivno so me presenetili zelo prijazni in nasmejani ljudje. Po treh dneh Bangkoka, kjer sem se privajal visokim temperaturam in časovni razliki, sem obiskal Kanchanaburi, kjer stoji znameniti most na reki Kwai, katerega so gradili vojni ujetniki. Sledi obisk nekdanje prestolnice Ayuthaya, kjer sem se sprehodil med številnimi templji in zgradbami v in okolici mesta. Iz nekdanje prestolnice pa z nočnim vlakom na sever v Chiang Mai, kjer se je moja avantura šele dobro začne. V mestu najamem 125ccm skuter in se odpravim na zanimivo pot na sever do Chiang Rai-ja, mesta številnih templjev, še nekoliko severneje do tromeje Tajska-Laos-Burma, ki je nekoč slovela kot zlati trikotni znan po svoji pridelavi opija. Vožnja skozi male vasice, kjer sem se lahko ustavil, sprehodil na okoli in na ta način spoznal Tajsko.

Na severu domuje nekaj zanimivih ljudstev, med njimi najbolj znano ljudstvo Karen- katerih ženske nosijo medeninaste obročke okoli vratu. Verjamem, da je za marsikoga to zelo nesprejemljivo, vendar za številne od njih je njihova tradicija in drugačnost edini vir za preživetje.

Iz severa sem poletel na jug do turističnega Phuketa. Če sem na severu srečeval le peščico tujcev, je na jugu povsem druga zgodba. Tudi na jugu nekajkrat najamem motor in se vozim na okoli. Odpravim se na otok Ko Samui in Ko Tao, kjer lahko najdeš lepo pokrajino in še lepše plaže. Sem pa na otokih spoznal dejanske razsežnosti pandemije. Številni deli so povsem prazni in zapuščen-tako ulice, kot nekoč lepi resorti.

Za konec pa še 2 dni Bangkoka in že je bil čas za let domov. Vabimo vas v torek, 31. maja 2022, ob 19.00 v Knjižnico Zagorje.