SEZNAM BLOG OBJAV

Kam so šli lutkarji?

— Piše:

V dneh okrog kulturnega praznika naši lutkarji razpenjajo mrežo v liniji Dunaj – Nürnberg – Edinburg.

Peter Kus s predstavo Ponočnjaki hiti z grdoglasnimi inštrumenti-lutkami in fascinantnimi animacijami iz premiere v Lutkovnem gledališču Maribor v Dschungel teater na Dunaju, kjer bo kar sedem uprizoritev produkcije Zavoda Kuskus v koprodukciji z obema gledališčema.

Čarovnik barv, po besedilu Arnolda Lobela v slikanici, je stopil v lutkovno-gledališko dimenzijo v režiji Morane Dolenc in v likovni podobi Marijane Jelić, saj so se v Lutkovnem gledališču Maribor povezali z zagrebško lutkarsko organizacijo LOFT. Od 7. do 9. februarja se je predstavljal na festivalu Panoptikum v Nürnbergu

Renaud Herbin, fasciniran nad miniaturnimi lutkami pionirja slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča v depoju Lutkovnega gledališča Ljubljana, je intermedijsko preinterpretiral njegovo predstavo iz leta 1936 Sovji gradMisterji sove, slovensko-francoska koprodukcija, ki je bila premierno uprizorjena na svetovnem festivalu lutk v Charleville-Mézièresu, se zdaj predstavlja na festivalu Manipulate na Škotskem. Tako se prebija Brexit, s pogonom kulture!

Sicer pa lahko lutkovnim gostovanjem po svetu sledite na portalu Culture.si: