SEZNAM DOGODKOV

Muzejski abonma – Zapisano v večnost: antični nagrobniki in oltarji

Zunanja povezava

Tretja vsebina za izbirčne iz serije Arheološki abonma bo na sporedu v četrtek, 17. novembra 2022, od 15.30 do 17. ure:
Anja Ragolič: Zapisano v večnost: antični nagrobniki in oltarji
Dr. Anja Ragolič (ZRC SAZU), arheologinja, epigrafičarka in germanistka, nas bo popeljala po antičnem lapidariju v Narodnem muzeju Slovenije. Kako se bere rimske nagrobnike in kakšne skrivnosti skrivajo rimski oltarji, posvečeni Jupitru, Savusu in Ekorni? Vse to boste izvedeli na tokratnem muzejskem abonmaju.

SEZNAM DOGODKOV

Muzejski abonma – Zakladi Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije

Zunanja povezava

Tretja vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 30. novembra 2022, od 15.30 do 17. ure, in sicer izjemoma v Narodnem muzeju SLovenije na Muzejski 1 v Ljubljani:
Matej Hreščak: Zakladi Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije
Kaj vse se skriva v dvestoletni knjižnici Narodnega muzeja Slovenije? Poleg drugih dragocenosti knjižnica hrani izvod Biblije v prevodu Jurija Dalmatina, pismo Franceta Prešerna njegovim staršem ter znamenito Slavo vojvodine Kranjske.

SEZNAM DOGODKOV

Predavanje: Restavriranje slike Francesca Fontebassa

Zunanja povezava

V novembrskih Odstiranjih bodo na primeru slike Sv. Ana uči Marijo brati, 1737, predstavljeni problematika, restavratorski postopki ter dileme, s katerimi se srečujejo restavratorji, in rešitve, ki umetnini vračajo pretekli sijaj in jim podaljšujejo življenjsko dobo.

Predava Mihael Pirnat ml.

Odstiranja so mesečne mini razstave in predavanja, na katerih predstavljamo nova odkritja ali nove galerijske pridobitve. Novembrska Odstiranja so na ogled od 3. do 30. novembra 2022 v stalni zbirki.

SEZNAM DOGODKOV

Muzeokurz

Zunanja povezava

Muzeokurz je štiridnevni izobraževalni program, ki v strnjeni obliki predstavi vsa področja in postopke muzejskega dela. Poudarek je na prikazu praktičnih vidikov, zato so teme predstavljene v enakovrednem razmerju predavanja in vaj. Namenjen je uvodni seznanitvi z muzejskim delom, primeren je zlasti za študente, pripravnike in ljubitelje muzejskega dela.

SEZNAM DOGODKOV

Muzejski abonma – Modni časovni trak: noša skozi tisočletja

Zunanja povezava

Druga vsebina za izbirčne iz serije Arheološki abonma bo na sporedu v četrtek, 20. oktobra 2022, od 15.30 do 17. ure:

Petra Brodar: Modni časovni trak: noša skozi tisočletja

Oblačila niso samo odraz mode, temveč tudi izraz identitete, statusa, vere in načina življenja. Občudovali bomo bolj ali manj razkošne oprave žensk in moških, ki so živeli na ozemlju današnje Slovenije od prazgodovine do srednjega veka.

SEZNAM DOGODKOV

Muzejski abonma – Moda skozi čas

Zunanja povezava

Druga vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 26. oktobra 2022, od 15.30 do 17. ure:

ddr. Mateja Kos: Moda skozi čas

Na vodenem ogledu se bomo sprehodili med izbranimi predmeti iz likovne in zgodovinske zbirke od gotike do danes. Posebno pozornost bomo posvetili umetnostnozgodovinskim slogom in kronološkemu opazovanju mode, ki je zaznamovala izbiro oblačil, stanovanjsko opremo in raznolike predmete za vsakdanjo uporabo.

SEZNAM DOGODKOV

Praznujemo dan reformacije

Zunanja povezava

Trubarjeva domačija bo na praznični dan, 31. oktobra 2022, odprta za obiskovalce med 9. in 17. uro. Orgaizirana bodo vodenja in knjigoveške delavnice. Ob 19. uri bo sledila slavnostna prireditev z osrednjim govornikom, slovneskim jezikoslovcem in literarnim zgodovinarjem dr. Kozmo Ahačičem.
Večer bo zaključil vipavski raper Smaal Tokk.

SEZNAM DOGODKOV

Crngrob naokrog – za konec tedna spoznajmo Crngrob!

Zunanja povezava

Ste vedeli, da je cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ena najstarejših romarskih cerkva na Slovenskem in ena od treh evropskih cerkva, v katerih hranijo kitovo rebro?

Te in številne druge zanimivosti lahko izveste v soboto, 1. oktobra 2022, ob 11. uri, ko vas bo skozi zgodovino crngrobške cerkve popeljal vodič oz. vodička Loškega muzeja.

SEZNAM DOGODKOV

DEKD 2022: Kulturna dediščina Velikih Lašč

Zunanja povezava

V predstavitvi bodo obiskovalci izvedeli, katere enote kulturne dediščine z območja občine Velike Lašče so vpisane v registru nepremične kulturne dediščine, seznanjeni bodo pa tudi z z merili vrednotenja, ki jih uporabljajo konservatorji za vpis v register. Posebej bodo izpostavljena ključna arheološka najdišča v Velikolaški pokrajini. Predavali bosta etnologinja Andreja Bahar Muršič in arheologinja dr. Maja Bricelj, konservatorki z ZVKDS, OE Ljubljana.