SEZNAM DOGODKOV

Delavnica izdelovanja ovčk

Zunanja povezava

Na razstavi Od runa do volne v Okroglem stolpu predstavljamo zgodovino ovčjereje na Škofjeloškem, ki je že od nekdaj tesno povezana s tkanjem in predenjem, ovce pa se kot ene od najpomembnejših domačih živali pogosto pojavljajo tudi v pregovorih, pripovedkah, ljudskem pesništvu in likovni umetnosti. Kratkemu vodstvu po razstavi bo sledila otroška ustvarjalna delavnica, na kateri bomo iz volne in kartona izdelovali okrasne ovčke. Prijave zbiramo na obisk@loski-muzej.si do ponedeljka, 12. 12.

SEZNAM DOGODKOV

Muzejski abonma – Zapisano v večnost: antični nagrobniki in oltarji

Zunanja povezava

Tretja vsebina za izbirčne iz serije Arheološki abonma bo na sporedu v četrtek, 17. novembra 2022, od 15.30 do 17. ure:
Anja Ragolič: Zapisano v večnost: antični nagrobniki in oltarji
Dr. Anja Ragolič (ZRC SAZU), arheologinja, epigrafičarka in germanistka, nas bo popeljala po antičnem lapidariju v Narodnem muzeju Slovenije. Kako se bere rimske nagrobnike in kakšne skrivnosti skrivajo rimski oltarji, posvečeni Jupitru, Savusu in Ekorni? Vse to boste izvedeli na tokratnem muzejskem abonmaju.

SEZNAM DOGODKOV

Muzejski abonma – Zakladi Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije

Zunanja povezava

Tretja vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 30. novembra 2022, od 15.30 do 17. ure, in sicer izjemoma v Narodnem muzeju SLovenije na Muzejski 1 v Ljubljani:
Matej Hreščak: Zakladi Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije
Kaj vse se skriva v dvestoletni knjižnici Narodnega muzeja Slovenije? Poleg drugih dragocenosti knjižnica hrani izvod Biblije v prevodu Jurija Dalmatina, pismo Franceta Prešerna njegovim staršem ter znamenito Slavo vojvodine Kranjske.

Seznam video vsebin

Slovenski etnografski muzej: Utrinki z razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju

Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo.