SEZNAM DOGODKOV

Jaslice zlatarja in srebrokovača Christopha Steidla Porenta

Zunanja povezava

Decembrska Odstiranja s prazničnim pridihom

V Narodni galeriji vsako leto pripravimo razstavo umetniških jaslic slovenskih arhitektov, kiparjev oziroma slikarjev.
Jaslice za letošnjo postavitev je zasnoval in izdelal zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta.

Na predavanju jih bosta predstavila umetnostni zgodovinar, etnolog in kulturni antropolog dr. Andrej Doblehar in avtor Christoph Steidl Porenta.

Jaslice so na ogled do 1. februarja 2023.

SEZNAM DOGODKOV

Nedeljska scena pred Palačo Cukrarna

Zunanja povezava

Ob zaključku razstav Ustvarjeno v Sloveniji in Spremljevalnega programa BIO27 vas vabimo, da se nam pridružite na Nedeljski sceni pred Palačo Cukrarna, kjer se bodo s svojimi svežimi oblikovalskimi kolekcijami predstavili mladi slovenski ustvarjalci, s skupino Nonument Group si bomo ogledali sosednjo Severjevo garažo, skozi dan pa se bo zvrstilo tudi več vodenih ogledov razstave Ustvarjeno v Sloveniji in spremljevalnega programa BIO 27.

SEZNAM DOGODKOV

Metalurški dan

Zunanja povezava

Prva oktobrska sobota je posvečena metalurgiji! Celodnevni niz prireditev prinaša poslastice za vse okuse in generacije: od prikazov taljenja železove rude na starodoben način, prikazov umetnostnega kovanja, ulivanja in varjenja pa do delavnic, predavanj, vodenih ogledov razstav in glasbe. Vstop v muzej prost!

Udeležba na prireditvah je brezplačna, razen na nekaterih delavnicah, pri katerih je to posebej navedeno.

Program: https://www.nms.si/si/dogodki/2022/09/11169-Metalurski-dan

SEZNAM DOGODKOV

Delavnica Vodna pozlata

Zunanja povezava

Vodna pozlata je dekorativna tehnika, ki je bila poznana že v starem Egiptu. Na tridnevni delavnici, ki bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova potekala od petka do nedelje, boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati.

Termini delavnice:
– petek, 23. 9. 2022, 16.00–18.00
– sobota, 24. 9. 2022, 10.30–14.30
– nedelja, 25.9.2022, 10.30–15.30

Več o delavnici: https://www.nms.si/si/dogodki/2022/09/11165-Vodna-pozlata

SEZNAM DOGODKOV

Voidstva po razstavi Ustvarjeno v Sloveniji

Zunanja povezava

Center za kreativnost vabi v Palačo Cukrarna na razstavo z naslovom Ustvarjeno v Sloveniji in spremljevalni program BIO27. Razstava predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in programov ustvarjenih v prvem obdobju delovanja Centra za kreativnost. Vodeni ogledi po razstavi potekajo vsak četrtek ob 17h in vsako nedeljo ob 11h vse do 2. oktobra.

SEZNAM DOGODKOV

29 črk za 25 let – razstava ob 25. obletnici tipografskih delavnic Tipo Brda

Zunanja povezava

V 25 letih so delavnice Tipo Brda z neformalnimi učnimi metodami in nedogmatskimi oblikovalskimi pristopi mnogim sodelujočim ponudile nova tipografska znanja, ki so jih udeleženci izvrstno izkoristili na svojih poklicnih poteh. Na razstavi so dokumentirane črkovne vrste in ustvarjalni proces udeležencev delavnic.

Razstavo so kurirale in oblikovale: Alja Herlah, Sava Kosmač, Linda Söderholm

SEZNAM DOGODKOV

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji

Zunanja povezava

Razstava Ustvarjeno v Sloveniji predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in programov ustvarjenih v prvem obdobju delovanja Centra za kreativnost (CzK) – interdisciplinarne platforme, ki skrbi za razvoj in promocijo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji ter njegovo povezovanje z gospodarstvom in drugimi sektorji.

SEZNAM DOGODKOV

Študenti za strpnost

Zunanja povezava

Plakatna razstava Študenti za strpnost izhaja iz odmevnega projekta Strpnost svetovno priznanega hrvaškega oblikovalca Mirka Ilića ter je plod uspešnega mednarodnega sodelovanja štirih evropskih univerz.

V svojih delih se ustvarjalke in ustvarjalci preko različnih vizualnih konceptov ukvarjajo z osmišljanjem vprašanja strpnosti. Plakati prikazujejo moč vizualnega sporočanja, kako lahko vedno aktualen družbeno pereč pojem s pomočjo različnih tehnik prevajamo v pomenljiva in angažirana sporočila

SEZNAM DOGODKOV

Odprtje razstave Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase

Zunanja povezava

Razstava Plečnikova knjižnica predstavlja zgodbo in zgodovino Plečnikove knjižnice na Turjaški ulici, ene najbolj edinstvenih knjižničnih stavb na svetu. Odprtje razstave bo v sredo, 15. junija 2022, ob 19. uri v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice. Na odprtju vas bodo nagovorili gospod Viljem Leban, ravnatelj NUK, prof. dr. Matej Blenkuš, dekan Fakultete za arhitekturo UL in avtorji razstave. Zazvenela bo zborovska glasba v izvedbi Vokalnega ansambla Elinor.