SEZNAM DOGODKOV

Odprtje razstave Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase

Zunanja povezava

Razstava Plečnikova knjižnica predstavlja zgodbo in zgodovino Plečnikove knjižnice na Turjaški ulici, ene najbolj edinstvenih knjižničnih stavb na svetu. Odprtje razstave bo v sredo, 15. junija 2022, ob 19. uri v Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice. Na odprtju vas bodo nagovorili gospod Viljem Leban, ravnatelj NUK, prof. dr. Matej Blenkuš, dekan Fakultete za arhitekturo UL in avtorji razstave. Zazvenela bo zborovska glasba v izvedbi Vokalnega ansambla Elinor.

SEZNAM DOGODKOV

Razstava Abstraktni in biomorfni simboli – refleksije micelijske mreže Wood Wide Web višegrajskih umetnikov

Zunanja povezava

Sporočilo te razstave je, da je treba ta zaokrožen sistem povezav in trajnostni ekosistem prilagoditi medčloveškim odnosom, pa naj bodo to odnosi med umetniki ali med različnimi državami – in tako g
Dela, razstavljena v okviru te razstave, raziskujejo razlike med geometrijsko in organsko abstrakcijo. Sodelujoči umetniki: slikarji Tomasz Piars (PL), Dezső László- Kiss (HU), Éva Mayer (HU-SK), oblikovalka Dorottya Peredi (HU), grafični oblikovalec Zoltán Lonovics in fotograf László Mészáros (HU).

SEZNAM DOGODKOV

Razstava »Telesnost in odsev« Balázsa Siposa in Polone Demšar

Zunanja povezava

Skupna predstavitev Polone Demšar in Balázsa Siposa nam ponuja pogled v likovni svet, napolnjen prispodob, torej poln navezav na zunanji svet, ki deluje in učinkuje na najrazličnejše pozitivne, pa tudi negativne načine. Ponuja tudi vpogled v notranja stanja duha in razburkanosti čustvovanj, ki se sproščajo v medsebojnih povezovanjih materialov (tokrat je material steklo) in potrpežljivem, ustvarjalne energije polnem raziskovanju izvorov in izvirov življenja, kot ga razumeta in vidita oba ustvarjalca.

SEZNAM DOGODKOV

Julia Kaja Hrovat in Janja Videc: Žalik žene

Zunanja povezava

Razstavo trajnostnega oblikovanja »Žalik Žene« sta soustvarili modni oblikovalki Julia Kaja Hrovat in Janja Videc. Odstirata nam vpogled v kreativni proces nastajanja kolekcije oblačil in s tem dovoljujeta, da vstopimo v njun kreativni svet. Oblikovalki poleg trajnostnega pristopa povezuje črpanje navdiha iz slovenske nesnovne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled od 9. 6. do 9. 11. 2022 v Galeriji “S” na Ljubljanskem gradu.

SEZNAM DOGODKOV

Sobotni filmski klub

Zunanja povezava

Na Lisztovem inštitutu se nadaljujejo sobotna filmska srečanja, kjer ustvarjamo animirani film, navdahnjen po resnični življenjski zgodbi svetovno znanega iluzionista Harrya Houdinija, ki je bil po rodu Madžar.
Na preteklih delavnicah smo se posvečali izdelavi scenarija in zgodborisa. Na majski delavnici pa pričenjamo z naslednjo fazo ustvarjanja, ki je izdelava likov in ozadij. Poleg tega pa se bomo lotili snemanja prvih prizorov v tehniki stop animacije.
(Slika: Lisztov inštitut)

SEZNAM DOGODKOV

Ustvarjeno v Sloveniji

Zunanja povezava

Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3, Ljubljana
Odpiralni čas: od torka do nedelje, med 10:00 in 18:00
OTVORITEV: PETEK, 27. MAJ 2022 OB 18:00


Na povabilo Ministrstva za kulturo je leta 2017 Muzej za arhitekturo in oblikovanje ustanovil Center za kreativnost (CzK), interdisciplinarno platformo, ki skrbi za razvoj in promocijo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji ter njegovo povezovanje z gospodarstvom in drugimi sektorji. CzK, skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo RS za spodbujanje kreativnih industrij, podpira razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih različnih ustvarjalnih področij in podjetništva ter prispevajo k ekonomskemu in družbenemu napredku.

V skoraj petih letih delovanja je CzK organiziral več kot 500 programov, namenjenih razvoju sektorja, ter zabeležil kar 248.000 vključitev ustvarjalcev, ustvarjalnih podjetij, samozaposlenih, zasebnih in nevladnih organizacij ter drugih obiskovalcev. Od tega se je v specifične programe vključilo skoraj 500 podjetij in več kot tisoč ustvarjalcev, ki s podporo razpisov ministrstva in CzK razvijajo preko 200 inovativnih izdelkov in storitev. Vzpostavilo se je več kot 50 novih sodelovanj med ustvarjalci in podjetji iz drugih gospodarskih panog ter financiralo 62 novih zaposlitev v kreativnih podjetjih, preko 100 slovenskih ustvarjalcev in podjetnikov pa je bilo predstavljenih na več kot 60 razstavah in dogodkih v 24 državah sveta. Center za kreativnost je med drugim leta 2021 prejel nacionalno nagrado v kategoriji Promocija podjetniškega duha, ki jo podeljuje Evropska komisija v okviru European Enterprise Promotion Awards in se tako v konkurenci 450 prijaviteljev uvrstil med najboljše 3 v istoimenski kategoriji.Razstava Ustvarjeno v Sloveniji se ozira nazaj na prehojeno, skoraj petletno obdobje delovanja Centra za kreativnost in predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del slovenskih ustvarjalcev, izbranih na razpisih Ministrstva za kulturo ter sodelujočih v programih, izobraževanjih, mednarodnih predstavitvah in razstavah CzK, kot so Partnerska mreža CzK, Made in Slovenia, Prihodnost bivanja, Prenos veščin, Design Dining: Slovenski oblikovalski pogrinjek, Adorno: Voyage in drugih.
Skupaj z razpisi ministrstva, s Partnersko mrežo CzK in številnimi partnerji iz različnih sektorjev smo povezali in podprli več tisoč ustvarjalcev, umetnikov, samozaposlenih v kulturi, kreativnih podjetnikov, organizacij, društev in zavodov, ki delujejo na področjih arhitekture, oblikovanja, vizualne umetnosti, kulturne dediščine, knjige, kulturno-umetnostne vzgoje, glasbe, uprizoritvene in intermedijske umetnosti, medijev, programske opreme in iger, filma in avdiovizualne dejavnosti, oglaševanja, kulturnega turizma in drugega umetniškega ustvarjanja. Razstava tako predstavlja vpogled v delo in projekte živahne in ustvarjalne skupnosti, katere skupni imenovalec je zmožnost tvoriti spremembe v družbi in misliti drugačno, vključujočo in trajnostno prihodnost.Vabljeni, da se nam pridružite in si izbor projektov in del slovenskih ustvarjalcev podrobneje ogledate na razstavi v Palači Cukrarna, med 27. majem in 2. oktobrom 2022. Otvoritev razstave bo v petek, 27. maja, ob 18. uri.

NA IMENIK

Vetrinjski dvor

Vetrinjski dvor je večnamenski prireditveni, razstavni in produkcijski prostor, prvenstveno namenjen izvajanju programov nevladnih kulturnih organizacij.

NA IMENIK

Cukrarna

Z odprtjem Cukrarne septembra 2021 je slovenska prestolnica dobila nov prostor za predstavitve sodobne umetnosti in prostor, kjer se izvajajo procesi artikulacije misli, produkcije in prezentacije sodobnih umetniških projektov – tako na področju vizualne kot tudi intermedijske, performativne, zvočne, glasbene in ostalih oblik umetnosti. Prikazovanje umetniških del skozi razstave in dogodke je le del programa institucije, cilj Cukrarne je postati novo vozlišče kulturnega dogajanja. V sodelovanju z umetniki in drugimi akterji iz slovenskega in mednarodnega prostora, ki bo temeljilo na dolgoročnejši udeležbi in interakciji, stremimo k osnovnim ciljem in poslanstvu sodobne institucije umetnosti; ta naj ob upoštevanju preteklosti stavbe svojo razstavno dejavnost, interpretacijo in izobraževanje gradi na temeljnih humanističnih postulatih skupnosti, spoštovanja drugega in empatije do okolja ter naj spodbuja argumentirano družbenokritično držo in vedno znova preudarno nastavlja zrcalo družbi.

Večer: Poletje v Cukrarni: v znamenju ženske ustvarjalnosti

27. 06. 2022 / Cukrarna

Cukrarna je že od marca v znamenju žensk – najprej z osrednjo razstavo skoraj 60 sodobnih umetnic, od junija pa tudi s samostojno razstavo Mete Grgurevič.

Delo: Zrezki, vladarji in pisani plašči

17. 05. 2022 / Cukrarna

V Galeriji Cukrarna bo v prihodnjih dneh na ogled performans in filmske projekcije slovenskih ustvarjalk.

SEZNAM DOGODKOV

BREZPLAČNI TEČAJ GRAFIČNEGA OBLIKOVANJA

Zunanja povezava

Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3, Ljubljana
Odpiralni čas: od torka do nedelje, med 10:00 in 18:00
OTVORITEV: PETEK, 27. MAJ 2022 OB 18:00


Na povabilo Ministrstva za kulturo je leta 2017 Muzej za arhitekturo in oblikovanje ustanovil Center za kreativnost (CzK), interdisciplinarno platformo, ki skrbi za razvoj in promocijo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji ter njegovo povezovanje z gospodarstvom in drugimi sektorji. CzK, skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo RS za spodbujanje kreativnih industrij, podpira razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih različnih ustvarjalnih področij in podjetništva ter prispevajo k ekonomskemu in družbenemu napredku.

V skoraj petih letih delovanja je CzK organiziral več kot 500 programov, namenjenih razvoju sektorja, ter zabeležil kar 248.000 vključitev ustvarjalcev, ustvarjalnih podjetij, samozaposlenih, zasebnih in nevladnih organizacij ter drugih obiskovalcev. Od tega se je v specifične programe vključilo skoraj 500 podjetij in več kot tisoč ustvarjalcev, ki s podporo razpisov ministrstva in CzK razvijajo preko 200 inovativnih izdelkov in storitev. Vzpostavilo se je več kot 50 novih sodelovanj med ustvarjalci in podjetji iz drugih gospodarskih panog ter financiralo 62 novih zaposlitev v kreativnih podjetjih, preko 100 slovenskih ustvarjalcev in podjetnikov pa je bilo predstavljenih na več kot 60 razstavah in dogodkih v 24 državah sveta. Center za kreativnost je med drugim leta 2021 prejel nacionalno nagrado v kategoriji Promocija podjetniškega duha, ki jo podeljuje Evropska komisija v okviru European Enterprise Promotion Awards in se tako v konkurenci 450 prijaviteljev uvrstil med najboljše 3 v istoimenski kategoriji.Razstava Ustvarjeno v Sloveniji se ozira nazaj na prehojeno, skoraj petletno obdobje delovanja Centra za kreativnost in predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del slovenskih ustvarjalcev, izbranih na razpisih Ministrstva za kulturo ter sodelujočih v programih, izobraževanjih, mednarodnih predstavitvah in razstavah CzK, kot so Partnerska mreža CzK, Made in Slovenia, Prihodnost bivanja, Prenos veščin, Design Dining: Slovenski oblikovalski pogrinjek, Adorno: Voyage in drugih.
Skupaj z razpisi ministrstva, s Partnersko mrežo CzK in številnimi partnerji iz različnih sektorjev smo povezali in podprli več tisoč ustvarjalcev, umetnikov, samozaposlenih v kulturi, kreativnih podjetnikov, organizacij, društev in zavodov, ki delujejo na področjih arhitekture, oblikovanja, vizualne umetnosti, kulturne dediščine, knjige, kulturno-umetnostne vzgoje, glasbe, uprizoritvene in intermedijske umetnosti, medijev, programske opreme in iger, filma in avdiovizualne dejavnosti, oglaševanja, kulturnega turizma in drugega umetniškega ustvarjanja. Razstava tako predstavlja vpogled v delo in projekte živahne in ustvarjalne skupnosti, katere skupni imenovalec je zmožnost tvoriti spremembe v družbi in misliti drugačno, vključujočo in trajnostno prihodnost.Vabljeni, da se nam pridružite in si izbor projektov in del slovenskih ustvarjalcev podrobneje ogledate na razstavi v Palači Cukrarna, med 27. majem in 2. oktobrom 2022. Otvoritev razstave bo v petek, 27. maja, ob 18. uri.