SEZNAM DOGODKOV


NIK RAJŠEK: MONOLOG / DIALOG

Zunanja povezava

Plesni performans in VR izkušnja.

Vabljeni na premiero plesnega performansa in VR izkušnje MONOLOG / DIALOG, ki bo v Centru kulture Španski borci v soboto, 3. decembra. Gre za najnovejšo produkcijo Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s plesalcem in koreografom Nikom Rajškom.

Predstava obiskovalca popelje po dveh zgodbah, ki pa se v svojem bistvu prepletata. Prvi del predstave – MONOLOG je VR izkušnja, kjer pobliže spoznamo sebe in to, zaradi česar smo unikatni. Monolog predstavlja enosmeren dialog.

V drugem delu, v plesnem performansu DIALOG pa avtor Nik Rajšek govori o zasledovanju naših sanj, o razočaranju in uspehih, ki le-ta spremljajo.

MONOLOG / DIALOG je predstava o soočenju z resničnostjo.

SEZNAM DOGODKOV

Prva javna vodstva po razstavi Matej Sternen

Zunanja povezava

Na Ta veseli dan kulture vas vabimo na prva javna vodstva po novi občasni razstavi Matej Sternen (1870–1949). Po razstavi vas bosta popeljala avtor dr. Andrej Smrekar (dopoldanski vodstvi) in kustosinja dr. Katra Meke (popoldanski vodstvi).

URNIK VODENIH OGLEDOV: 10.00, 12.00, 15.00 in 16.30

Spletna prijava: posamezno vodstvo poiščite v koledarju dogodkov na naši spletni strani.

SEZNAM DOGODKOV

Miti in Meduze / Myths and Medusas

Zunanja povezava

Kaj iz preteklosti želimo ohraniti za prihodnost? Katere zgodbe še niso dosegle naših ušes, a bi jih morale? Katere »resnice« ostajajo samoumevne? Kaj bi se zgodilo, če bi muze pobegnile iz muzejev in se uprle kot Meduza? In kaj, če bi sence teh muz – žene, podpornice umetnikov – stopile na svetlo?

Mesto žensk vabi na cikel dogodkov Miti in Meduze: k novim pogledom na našo preteklost in sedanjost ter zamišljanju boljših možnosti za prihodnost, ki jih ponujajo feministične interpretacije mitov.

SEZNAM DOGODKOV

Jaslice zlatarja in srebrokovača Christopha Steidla Porenta

Zunanja povezava

Decembrska Odstiranja s prazničnim pridihom

V Narodni galeriji vsako leto pripravimo razstavo umetniških jaslic slovenskih arhitektov, kiparjev oziroma slikarjev.
Jaslice za letošnjo postavitev je zasnoval in izdelal zlatar, srebrokovač in restavrator Christoph Steidl Porenta.

Na predavanju jih bosta predstavila umetnostni zgodovinar, etnolog in kulturni antropolog dr. Andrej Doblehar in avtor Christoph Steidl Porenta.

Jaslice so na ogled do 1. februarja 2023.

SEZNAM DOGODKOV

Sozvočje svetov: predavanje in koncert

Zunanja povezava

Vabimo vas na predavanje in koncert iz cikla Sozvočje svetov:
Morski spomini

Predavanje: Čar modrine valov
Predava kustosinja Katra Meke

Koncert: Morski spomini
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in solist: zmagovalec tekmovanja mladih solistov

Alenja Pivko Kneževič: novo delo (naročilo KGOSF, svetovna premiera)
Koncertantno delo z mladim solistom
Eduard Toldrà: Vistes al Mar / Pogled na morje

Vstopnice: blagajna Narodne galerije v odpiralnem času in uro pred koncertom

SEZNAM DOGODKOV

Javna vodstva po razstavi Matej Sternen

Zunanja povezava

Vabimo vas na javna vodstva po novi občasni razstavi MATEJ STERNEN (1870–1949). Po razstavi vas bosta popeljala avtor dr. Andrej Smrekar (dopoldanski vodstvi) in kustosinja dr. Katra Meke (popoldanski vodstvi).

URNIK VODENIH OGLEDOV: 10.00, 12.00, 15.00 in 16.30.

Prijave: poiščite posamezno vodstvo v koledarju dogodkov na naši spletni strani.

SEZNAM DOGODKOV

Galerija Ch0: Boštjan Drinovec: Umetni raj MM

Zunanja povezava

Boštjan Drinovec v Galeriji Ch0 predstavlja Umetni raj MM, kjer kombinira kipce iz serije Mali uporniki ter skulpturo iz serije Umetni raj. Slednja raziskuje našo dvojnost pri odnosu do narave, od katere se odmikamo z življenjem v zaščitenih, z vsemi možnimi napeljavami opremljenih bivališčih, hkrati pa jo pogrešamo in njeno bližino ohranjamo z malimi dejanji, kot je npr. zalivanje sobnih rastlin ali pa bežimo v svoje umetne svetove in kreativna zavetja kot je Metelkova mesto.
Boštjan Drinovec je akademski kipar in magister umetnosti, samozaposlen v kulturi in predavatelj na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter ustvarjalec AKC Metelkove Mesta.
Dejaven je na področju male plastike (Mali uporniki, Lego mislec,…), galerijskih postavitev (Drevesni delec, Ples vetra, Oseminštiridesetkratokolisveta, Neskončni svet, Svetlobna postaja ,…), kinetičnih (Moebiusov trak, Kakofonični generator,…) in zvočnih instalacij ter skulptur in spomenikov v javnem prostoru.

SEZNAM DOGODKOV

Otvoritev razstave: Kritični udarec

Zunanja povezava

Kritični udarec je spekulativna videoigra, ki obiskovalce galerije potegne v postvirtualno vizijo vzporedne resničnosti. Ta se zdi kot simulator sprehajanja (walking simulator) po vijugasti infrastrukturi dantejevskh krogov kiberprostora. S projektom umetnik in oblikovalec Dorijan Šiško nadaljuje eklektično raziskovanje estetik in medija videoiger, z razmišljanjem o alternativnih razmerjih med virtualnimi in fizičnimi prostori ter digitalnimi in materialnimi kulturami.

Ob vstopu v arkadnico se igralec poskuša orientirati znotraj prostorsko-časovne meglice, sledeč materialnim namigom – svetlobnim signalom, zrcalnemu zemljevidu in ritualističnim objektom. Ko pristopi k portalu, se spusti v neskončno kroženje znotraj limba čutne hiperstimulacije, prežetega z občutji konca in dizajnirano podobo pospešenega sveta. Izgubljen v črvinah peklenske neonske praznine s svojim glasom bije bitko z bolj in manj abstraktnimi podobami demonov našega časa. Ob prehajanju med nivoji-svetovi, igralec v krikih spozna, da je ključni agent tesnobe, ki poganja ta lore.

SEZNAM DOGODKOV

Predstavitev slikanice "V božični noči"

Zunanja povezava

Slikanica V noči na božič je prvi založniški projekt Javnega zavoda Trubarjevi kraji. Zasnovana je na originalnem angleškem besedilu A Visit from St. Nicholas (avtor Clement Clarke Moore). Besedilo je prevedla in za sodobni čas priredila Tadeja Nemček. Verze dopolnjujejo čarobne ilustracije izpod čopiča Natalije A Lani.

SEZNAM DOGODKOV

Nuša Smolič – Razstava Resurrection/Vstajenje in 4-dnevni umetniški festival

Zunanja povezava

Resurrection/Vstajenje je drugo poglavje serije samostojnih razstav, ki jih akademska slikarka Nuša Smolič postavlja na ogled v letu 2022/23. Razstava sestoji iz slikarskih in risarskih del. Tako umetnica iz vidika svojih dolgoletnih organizatorskih izkušenj na vpogled postavi ne le razstavo, temveč štiridnevni umetniški festival, prvi dan z odprtjem razstave, druge dni pa z umetniškimi delavnicami, predavanji … in tako ustvari umetniško ustvarjalno zgodbo in izkušnjo za javnost.