SEZNAM NOVIC

Dnevnik: O Plečnikovi zapuščini za bolj humana mesta

Na vir

Do 21. maja je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na ogled razstava Universum Plečnik:Od delavnice do mita, pod katero se podpisujejo kustosi dr. Miloš Kosec, Natalija Lapajne, Tomaž Štoka in dr. Bogo Zupančič. Razstava bogato Plečnikovo zapuščino osvetljuje skozi pregled izbranih arhitektovih pristopov, ki jih danes razumemo kot možnost za oblikovanje drugačnega, bolj trajnostnega in humanega mesta, ter tematizira kompleksen odnos med učiteljem in študenti. Pri tem odstira tudi doslej manj izpostavljene teme kulture urbanega prostora ter spodbuja k kritični predelavi mitov o arhitektovi osebnosti in odnosu do njegove dediščine.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Oblikovanje za trajnostni svet

Na vir

Svoja vrata je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odprl 27. bienale BIO Ljubljana (BIO27), ki pod naslovom Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost združuje oblikovalce, arhitekte in raziskovalce z vsega sveta, ki iščejo trajnostne scenarije za naš čas in prihodnost.

Razstava bienala Supervernakularno je zasnovana v več sklopih, vsi pa razkrivajo, kako oblikovalci in arhitekti raziskujejo v današnjem času večinoma prezrte vernakularne običaje in sisteme vrednot ter se z njimi odzivajo na sodobne okoljske izzive.

Avtorica: Neža Mrevlje
Foto: Luka Cjuha