SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Ali arheologija lahko poči – vprašanje, ki terja odgovorno pristopanje k izkopavanjem

Na vir

Ljubiteljsko raziskovanje nevarno, prav tako pa predstavlja nevarnost uničenja arheoloških najdb

Vsakokrat, ko bager zakoplje ali nekdo v zemljo zasadi lopato, obstaja nevarnost, da naleti na eksplozivno telo, zato je ob vsakršnem arheološkem izkopavanju treba pretehtati tudi varnost. Gorenjski muzej temo odpira z razstavo Ali arheologija lahko poči?

Razstava, ki je na ogled v kleti mestne hiše v Kranju, pripoveduje o tem, da arheološka izkopavanja prinašajo tudi nevarnosti. Navsezadnje je bilo območje Slovenije v 20. stoletju prizorišče številnih vojaških spopadov. “Verjetnost, da naletimo na eksplozivno odkritje, je velika,” sporočajo iz Gorenjskega muzeja in pojasnijo, da neeksplodirana ubojna sredstva, kot so topovske granate, minometne mine, letalske bombe, protipehotne mine in na tisoče drobnih nabojev, še vedno ležijo na območjih nekdanjih bojišč.

Z razstavo želijo pokazati, da se pri arheoloških raziskavah slej ali prej naleti na tovrstne ostaline, kar odpira resna etična vprašanja o varnosti delovne ekipe in o legitimnosti takšnih tveganj za dosego znanstvenih spoznanj. Leta 2014 je letalska bomba iz druge svetovne vojne v Nemčiji ubila voznika bagra in poškodovala več ljudi.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Veterani: Osamosvojitev mora biti v muzeju skupaj z vsemi procesi demokratizacije Slovenije

Na vir

Da jih nihče ni vprašal za mnenje, so označili za “nedostojno, nespodobno, žaljivo”.

Veterani, združeni v ZVVS in ZPVD Sever, nasprotujejo samostojnemu muzeju osamosvojitve. Menijo, da mora biti muzej osamosvojitve “oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine Slovenije”.

Tako so zapisali v izjavi ob napovedani združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod. Napoved je pri delu javnosti in politike naletela na negativen odziv.

Želijo si, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Obdobje slovenskega osamosvajanja, katerega naj bi Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po njihovem mnenju in oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Umrl je priznani zgodovinar Andrej Studen, čigar knjige odmevajo tudi v širši javnosti

Na vir

Andrej Studen se je poslovil v soboto, 5. novembra

Poslovil se je priznani slovenski zgodovinar Andrej Studen z Inštituta za novejšo zgodovino, ki se je raziskovalno osredotočal na zgodovino vsakdanjega življenja, modernizacije, meščanstva, marginalnih skupin, kriminala, alkoholizma in morale.

Leta 1963 rojeni Andrej Studen je napisal več knjig, ki so odmevale tudi v širši javnosti. Doktoriral je leta 1995 z disertacijo Stanovati v Ljubljani (Socialnozgodovinski oris stanovanjske kulture Ljubljančanov pred prvo svetovno vojno).

Pred tem se je v letih 1991 in 1992 študijsko izpopolnjeval tudi v Historičnem seminarju pri Hansu Jürgenu Teutebergu na Westfälische Wilhelms – Universität v Münstru, avstrijske štipendije pa so mu omogočile, da je bil študijsko večkrat tudi na Dunaju.

SEZNAM NOVIC

Radio Študent: In memoriam: Viki Baba

Na vir

Tokratne DJ grafite posvečamo življenju in delu Viktorja Škedlja Renčlja, ki je bil bolj znan po svojem kantavtorskem imenu Viki Baba. Viki je deloval kot glasbeni urednik in publicist pri Odzvenu in Novi muski obenem pa je bil velik raziskovalec in zavetnik glasbe in poezije. Ustvarjal je kot kantavtor in tudi z bendom Same babe ter pred njim z Dada bando.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Muzej slovenske osamosvojitve ne bo zaživel kot samostojna ustanova

Na vir

Ni potrebe po samostojni instituciji, ki bi se ukvarjala z obdobjem osamosvojitve

Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne ustanove, ki ga je zasnovala prejšnja vlada in ki ima že od marca direktorja s polnimi pooblastili, ne bo. Ministrica za kulturo se je odločila, da ga združi z Muzejem novejše zgodovine v nov javni zavod.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je kot enega od ključnih razlogov poudarila upoštevanje raziskovalne in muzejske stroke, ki je že ob ustanovitvi muzeja opozarjala, da gre za politični projekt.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Združenje zgodovinskih mest si želi ustanovitve razvojnega nepremičninskega sklada

Na vir

Predstavniki združenja in poslanci so se sešli v Kranju

Predstavniki Združenja zgodovinskih mest Slovenije so se srečali s poslanci, na katere so naslovili pobudo za ustanovitev nepremičninskega sklada za zgodovinska mestna središča, saj je po njihovem mnenju propadanje teh središč naravnost skrb vzbujajoče.

Razvojni nepremičninski sklad, ki so ga predlagali, bi skrbel za odkup, prenovo in oddajo stavb. Ljudje v zadnjih 30 letih zapuščajo mestna središča, vitalne mestne funkcije se selijo na obrobje. Prav v zadnjem obdobju je pospešeno uničevanje mestnih središč še posebej očitno, je opozorila generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc. Združenje je bilo sicer ustanovljeno leta 2001 na predlog takratnih županov Idrije, Kopra, Pirana, Ptuja, Škofje Loke in Tržiča.

Iz podatkov zgodovinskih mest je razvidno, da je več kot 65 odstotkov prebivalcev mestnih jeder starih nad 65 let, medtem ko so se mladi odselili. Od 35 do 40 odstotkov objektov v mestnih središčih je v celoti ali deloma praznih. Med razlogi so dotrajanost hiš, pomanjkanje sredstev za obnovo, zahteve spomeniškega varstva in neurejeno lastništvo. Več kot 70 odstotkov objektov bi sicer potrebovalo celovito prenovo.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Konji v mitologiji in simboliki

Na vir

Kustos v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) dr. Marko Frelih, ki ga kot arheologa zanimajo medkulturne zgodbe med starimi civilizacijami, sploh duhovni svet prazgodovinskih kultur, znotraj tega pa rituali, kultna mesta, simboli in umetnost, je zasnoval novo občasno razstavo pod naslovom Sveti konji – nebesni jezdeci. Ta govori o mitološkem in simbolnem pomenu konjev in jezdecev, nastala pa je v sodelovanju z muzeji v širši regiji. Na ogled bo do januarja 2024.