SEZNAM NOVIC

Delo: Metaldays zapušča Tolmin, občinska uprava zanika nenaklonjenost festivalu

Na vir

Na sotočju Soče in Tolminke bo namesto festivala MetalDays nov festival Tolminator.

Metalski festival MetalCamp, ki se je kasneje prelevil v MetalDays, je bil osrednji dogodek, ki je populariziral Sotočje. Tam se je odvijalo šest letnih festivalov, ki so jih obiskovali ljubitelji glasbe z vsega sveta. Zaradi omejitev in nenaklonjenosti nove občinske uprave, kar ta zanika, bo prihodnje leto festival MetalDays med 27. julijem in 5. avgustom na drugi lokaciji, ki jo bodo razkrili 20. novembra.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Restavrirana in digitalizirana Vesna odpira 25. Festival slovenskega filma Portorož

Na vir

Na uvodni dan tudi podelitev Badjurove nagrade Mileni Zupančič

Začenja se Festival slovenskega filma Portorož, ki ga bo odprla podelitev Badjurove nagrade za življenjsko delo, ki jo letos prejme igralka Milena Zupančič. Kot uvodni film bo na ogled restavrirana Vesna, po kateri so poimenovane nagrade tega festivala.

Pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije bo prinesel bero raznolikosti, saj so po besedah direktorja FSF-ja Portorož Bojana Labovića filmi v tekmovalnem programu žanrsko zelo raznorodni. Ob Laboviću sta selektorja programa še publicistka in filmska kritičarka Veronika Zakonjšek ter filmski teoretik Nace Zavrl.

SEZNAM NOVIC

STA: Festival angažiranega pisanja Itn. bo tudi letos nakazoval možnosti drugačnega sveta

Na vir

Ljubljana, 19. oktobra – Na Vodnikovi domačiji bo v soboto in nedeljo potekal 6. Festivala angažiranega pisanja Itn.. Po besedah glavne koordinatorke programske ekipe festivala Nike Kovač na festivalu “na majhnem prostoru odpirajo velika vprašanja in nakazujejo možnosti drugačnega sveta”. Med drugim so na programu pogovori, predavanja, menjalnica poezije in koncert.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: V Tolminu bo MetalDays zamenjal nov festival metal glasbe

Na vir

Poletni festival MetalDays, za katerega je bilo v zadnjih letih večkrat omenjeno, da ne bo več potekal v Tolminu, je dokončno potrdil, da je bila letošnja izvedba ob sotočju Soče in Tolminke zadnja. Da festival odhaja iz Tolmina, so potrdili tako organizatorji kot občina. Na prizorišču nastaja nov festival metal glasbe Tolminator.

Najbolj množičen festival ob Sotočju, ki se je začel leta 2004 kot MetalCamp in nato preimenoval v MetalDays, je v zadnjih letih privabil približno 12.000 obiskovalcev. Ob tem je bilo večkrat omenjeno, da bi prizorišče lahko zapustili zaradi nesoglasij z občino.

Da MetalDays odhaja iz Tolmina, je za STA potrdila predstavnica organizatorja Nika Brunet Milunović. Po njenih besedah imajo nadomestno lokacijo, ki jo bodo razkrili v začetku decembra. Primorske novice kot možno lokacijo neuradno omenjajo Velenjsko jezero.

SEZNAM NOVIC

Delo: Andreja Rihter o slovanstvu: Skupaj smo močni in izpovedni

Na vir

Mednarodni literarni program promocije sodobne slovanske književnosti Sto slovanskih romanov praznuje 15 let.

V vili Zlatica, kjer od lani domuje mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK), se nocoj začenja prvi Festival slovanskih književnosti. Trajal bo do 20. oktobra, ko se bo sklenil v Mini teatru. Njegova prva izvedba – postal bo stalnica – zaznamuje 15. obletnico zbirke Sto slovanskih romanov. Prihodnje leto bo ta predstavljena tudi na frankfurtskem knjižnem sejmu. Kakšen je njen pomen in kako povezano je slovanstvo danes, zlasti skozi književnost?

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Nagrada ZIZ za predstavo tokrat v roke dveh: Slava Klavora – Spomenik in Coven – kongres čarovnic

Na vir

Za najbolj egotripovsko predstavo nagrajen Vito Weis

V Mariboru se je s podelitvijo nagrad najbolj zaslužnim na mariborski alternativni gledališki sceni sklenil festival ZIZ.

Poleg nagrad ZIZ v različnih kategorijah so podelili tudi prstan ZIZ, ki ga je prejel Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor za pomemben doprinos k razvoju alternativne gledališke scene v Mariboru.

Foto: Gregor Salobir

SEZNAM NOVIC

Delo: Primorski festival bo le dočakal 30-letnico

Na vir

Poletni festival: Ima podporo istrskih županov – Nadaljevali ga bodo kljub odstopu Gledališča Koper od projekta

Župani štirih istrskih občin so se obvezali, da bodo tudi prihodnja leta skrbeli za Primorski poletni festival. S predsednico društva PPF Nevo Zajc so podpisali pismo o nameri, s katerim izražajo skupno podporo in sodelovanje pri njegovi nadgradnji. Grozilo je namreč, da ga ne bo več, saj je poleti Gledališče Koper napovedalo odstop od vodenja festivalskega projekta. Toda vse kaže, da je ta vendarle prepomemben za istrsko kulturo.

Tik pred začetkom letošnjega 29. festivala so namreč iz Gledališča Koper sporočili, da gledališče v taki zasedbi in ob takih financah ne zmore več voditi tega zahtevnega projekta. Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan je izjavila, da je treba premisliti o nadaljnji usodi festivala, ker so se letos iztekle pogodbe tako z vsemi štirimi istrskimi občinami kot tudi z generalno pokroviteljico Luko Koper.