SEZNAM NOVIC

Radio Študent: Apel za jezdeca

Na vir

Film Dominika Menceja Jezdeca je srbsko-slovenska koprodukcija, ki se je letos premierno odvrtela na Sarajevskem filmskem festivalu; na Festivalu slovenskega filma pa požela precejšen in srčen aplavz. Ta je nato z vesno za najboljši film po izboru občinstva odmeval še dolgo v noč.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Umrl igralec Davor Janjić, znan iz Košakovega Outsiderja

Na vir

Umrl je filmski in televizijski igralec Davor Janjić. Zaigral je v nekaterih opaženih filmih ob koncu jugoslovanske kinematografije, kot je Življenje s stricem Krsta Papića. V začetku 90. let je živel v Londonu, od leta 1997 pa je živel in deloval v Sloveniji. Zaigral je tudi v slovenskih filmih Outsider in Petelinji zajtrk.

Umrl je pri svojih 53 letih, po prvih informacijah pa je preminil v ponedeljek v Beogradu, poroča portal banjaluka.net.

Janjić se je rodil v Tuzli 18. novembra 1969. Študiral je filmsko igro v studiu za mlade igralce in na akademiji dramskih umetnosti v Sarajevu. Bil je član Odprte scene Obala Sarajevo in najmlajši član Ateljeja 212 v Beogradu.

SEZNAM NOVIC

Radio Študent: “Sej kaj paj to kej tazga?”

Na vir

Historiat gejevskih podob s slovenskih televizijskih zaslonov

Leto 2022 je bilo za gejevsko skupnost v Sloveniji v marsičem prelomno. S prvim julijem je bila ukinjena prepoved darovanja krvi za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Natanko en teden po uveljavitvi omenjene spremembe je Ustavno sodišče Republike Slovenije odločilo, da zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola, ni v skladu z ustavo. Prav tako je neustavna ureditev, ki določa, da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka. Državljanske pravice istospolno usmerjenih so bile venomer in tudi v omenjenih primerih dosežene zaradi želje in udarniškega boja skupnosti, ki se je za to organizirala. Poleg državljanskih pravic pa pomembno vlogo pri vzpostavljanju sprejemajočega življenjskega okolja za osebe s kvirovskimi identitetami predstavlja aktivizem na področju medosebnih odnosov in predvsem medijev, ki podobe marginaliziranih identitet posredujejo širšemu občinstvu. Kot nam je povedal sociolog Roman Kuhar, medijem ne moremo pripisati absolutne moči pri oblikovanju javnega mnenja, vendar predvsem pri obravnavi tematik, ki zadevajo ranljive skupine, še zdaleč niso nedolžni; stališča, ki jih zavzemajo, imajo namreč realne posledice.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Začetek 19. Animateke, ki si je za rdečo nit vzela francoske animirane stvaritve

Na vir

S posebno projekcijo v Kinodvoru se začenja mednarodni festival animiranega filma

Rdeča nit 19. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka je francoski animirani film, letošnja novost pa je program Slonove TV-specialke, v okviru katerega se predstavljajo animirani filmi za najmlajše, ustvarjeni za televizijo.

Letošnjo Animateko bo drevi ob 20.30 odprla posebna projekcija v Kinodvoru, na kateri bodo predstavili filmski program po izboru tokratne festivalske žirije.