SEZNAM NOVIC

Delo: Prvih trideset in še nekaj rockovskih zgodb

Na vir

Novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov je izdala prvi vinilni album Izštekani 30.

Pred tridesetimi leti je Društvo mrtvih pesnikov izdalo prvenec, nedavno pa še prvi vinilni in deveti zaporedni album Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani. Z Juretom Longyko so se prvič podali iz studia v novomeško dvorano Marof, v kateri so se izštekali z godalnim kvartetom Corcoras ter spremljevalno vokalistko Nino Radkovič. Na vinilni izdaji je devet skladb, več pa na digitalni različici. O izštekavanju, vinilnih albumih in glasbeni ustvarjalnosti smo se pogovarjali s pevcem in kitaristom Alanom Vitezičem ter kitaristom Petrom Deklevo, ki je tudi producent albuma.

SEZNAM NOVIC

Delo: Metaldays zapušča Tolmin, občinska uprava zanika nenaklonjenost festivalu

Na vir

Na sotočju Soče in Tolminke bo namesto festivala MetalDays nov festival Tolminator.

Metalski festival MetalCamp, ki se je kasneje prelevil v MetalDays, je bil osrednji dogodek, ki je populariziral Sotočje. Tam se je odvijalo šest letnih festivalov, ki so jih obiskovali ljubitelji glasbe z vsega sveta. Zaradi omejitev in nenaklonjenosti nove občinske uprave, kar ta zanika, bo prihodnje leto festival MetalDays med 27. julijem in 5. avgustom na drugi lokaciji, ki jo bodo razkrili 20. novembra.

SEZNAM NOVIC

Delo: Meditativnost instrumentalne improvizacije

Na vir

Miha Renčelj je nedavno v samozaložbi izdal drugi album Keys II, na katerem so štiri petnajstminutne klavirske improvizacije.

Glasbenik, pianist, glasbeni pedagog, skladatelj, aranžer in pevec Miha Renčelj je pred kratkim izdal drugi album Keys II s podnaslovom ISO PILS (Isolation Piano Impro Live Stream). Na njem so štiri petnajstminutne instrumentalne in meditativne klavirske improvizacije iz prvega vala izolacije, ko je iz ljubljanskega studia Metro v živo prek facebooka med 14. marcem in 7. majem 2020 vsak večer prenašal svoje igranje.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Kristijan Krajnčan: Menim, da smo Slovenci zelo nostalgičen narod, na način “oj, mladost ti moja”

Na vir

Intervju s Kristijanom Krajnčanom, violončelistom, bobnarjem in skladateljem

“Slovenska narodna glasba mi nikoli ni bila preveč všeč, ukvarjal sem se z džezom, težkimi kompozicijami, ki so daleč od primarnega zvoka. Potem pa sem nenadoma začutil, da moram prav tja,” opisuje Kristijan Krajnčan nastanek novega albuma Zabučale gore.

Ustvarja v okviru samostojnega avtorskega projekta z naslovom DrummingCellist, v katerem hkrati igra na violončelo in bobne, spaja džez, klasično in ljudsko glasbo. Z albumom Zabučale gore je na novo premislil slovensko ljudsko glasbo skozi sodobne klasične in improvizacijske koncepte. “Ničesar nisem združeval, poiskati sem želel bistvo pesmi in izhajati iz tega: kaj ta pesem sporoča, kaj pomeni meni?” se je spraševal.

S projektom DrummingCellist je doslej izdal še albume DrummingCellist (2017), na katerem je aranžiral Bachovo drugo suito in Fratres Arvo Part-a za klasičen violončelo in džezbobne, Abraxas (2019), za katerega je napisal avtorsko glasbo, inspirirano po mitologijah sveta in delu C. G. Junga, Floating Sand (2021), ki je nastal v sodelovanju z očetom, dirigentom in aranžerjem Lojzetom Krajnčanom ter Big Bandom RTV Slovenija. S projektom je gostoval po Evropi, med drugim v Bimhuisu v Amsterdamu, enem najbolj uglednih džezovskih klubov.

SEZNAM NOVIC

Delo: Gobavost je svetovna sramotaDelo:

Na vir

Film in dobrodelni koncert za nakup reševalnega vozila v Nubskih gorah.

V torek bo v Kinu Šiška predstavljen dokumentarni film Trohnenje 2022 o širjenju gobavosti med Nubami, ki sta ga ustvarila Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar. Zatem bo potekal dobrodelni koncert, s katerim bodo zbrani denar namenili za (najmanj eno) reševalno vozilo in nakup antibiotikov za zdravljenje gobavosti.

SEZNAM NOVIC

Radio Študent: In memoriam: Viki Baba

Na vir

Tokratne DJ grafite posvečamo življenju in delu Viktorja Škedlja Renčlja, ki je bil bolj znan po svojem kantavtorskem imenu Viki Baba. Viki je deloval kot glasbeni urednik in publicist pri Odzvenu in Novi muski obenem pa je bil velik raziskovalec in zavetnik glasbe in poezije. Ustvarjal je kot kantavtor in tudi z bendom Same babe ter pred njim z Dada bando.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Novi trio Sama Šalamona na turneji

Na vir

Ustvarjalni zalet kitarista in skladatelja Sama Šalamona ne pojenja, četudi je posnel že 35 samostojnih albumov za različne domače in tuje založbe, iz projekta v projekt postaja žlahtnejši, pravijo kritiki. Kaj se je izcimilo iz njegovega novega tria, lahko prisluhnete nocoj v okviru Cankarjevih torkov.