SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Prešernova nagrada za Emo Kugler in Hermana Gvardjančiča

Na vir

Dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo bosta v letu 2023 multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.

Ema Kugler je multidisciplinarna umetnica, ki pri filmu deluje kot režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka. Poleg ustvarjanja pri filmu se udejstvuje še v gledališču kot avtorica performansov in občasno tudi scenografij. “Ema Kugler pri svojem delu prevaja svoje notranje podobe in ne sledi trenutnim likovnim in umetniškim smernicam, praviloma jih prehiteva ter presega okvir časa in prostora, v katerem deluje,” je zapisala strokovna komisija za uprizoritvene umetnosti.

Herman Gvardjančič je že desetletja ena osrednjih figur slovenske likovne umetnosti. “Je najizrazitejši predstavnik ekspresionističnega kreativnega habitusa, prežetega s severnjaškim nadihom, ki ga dopolnjuje s specifično osebno in lokalno izkušnjo, z mojstrskim obvladovanjem metierja in slikarsko strastjo, vse to pa v svojih delih zaokroži v dovršeno celoto,” kot je zapisano v utemeljitvi nagrade.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Tudi v tem stoletju še zmeraj bistveno manj umetnic kot umetnikov

Na vir

Čeprav nekaj imen velikih umetnic, kot so Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe, Alice Neel, Tracey Emin, nemara daje vtis, da se je svet umetnosti nekako v zadnjem stoletju za ženske vendarle odprl, v zahodnem kanonu še zmeraj prevladujejo njihovi moški kolegi.

Leta 1768 je bila ustanovljena londonska Kraljeva akademija umetnosti. Med 40 ustanovnimi člani sta bili tudi dve umetnici, kar je bil za enakost spolov razmeroma obetaven začetek, a je šlo za tako rekoč lažne obete. Šele v 30. letih minulega stoletja je akademija dobila še eno novo polnopravno članico, piše francoska tiskovna agencija AFP.

SEZNAM NOVIC

Delo: Asociacija je napovedala izpodbijanje volitev v državni svet

Na vir

Društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija je napovedalo izpodbijanje volitev v državni svet in boj za zastopanost glasov profesionalnih ustvarjalcev na področju kulture.

V Asociaciji so prepričani, da so bile njihovim članom in drugim profesionalnim ustvarjalcem na področju kulture kršene volilne pravice. Volitve v državni svet so v društvu označili za državno farso, saj je bil za predstavnika kulture in športa v novem sklicu državnega sveta izvoljen Tomaž Horvat, ki so ga predlagale Nogometna zveza Slovenije ter zvezi nogometnih trenerjev in sodnikov. Ob tem v Asociaciji dodajajo, da je iz podatkov o pravkar izvoljenem državnem svetniku za področje kulture in športa, ki jih je državni svet objavil v času, ko je Tomaž Horvat služil kot predstavnik lokalnih interesov, razvidno, da je ta zaposlen v carinski upravi in rad igra nogomet – je torej ljubitelj.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: DUTB odpovedal obisk Placa, njegovi uporabniki to razumejo kot “izogibanje stika z ljudmi”

Na vir

Predstavniki DUTB-ja so pred dnevi napovedali, da bodo danes vstopili v prostor

DUTB je odpovedal svoj dopoldanski obisk Placa in kot razlog navedel “medijski dogodek”, ki so ga pred napovedano uro obiska pripravili uporabniki te avtonomne cone. Ti so predstavnike DUTB-ja namreč pričakali z zajtrkom, o čemer so obvestili medije.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je sprva pisno najavila današnji obisk objekta na Linhartovi cesti v Ljubljani, potem ko so uporabniki vzpostavili avtonomno cono Plac za različne dejavnosti. O tem napovedanem obisku so uporabniki Placa obvestili celotno skupnost, ki je predstavnike t. i. slabe banke pričakovala z zajtrkom, o čemer so obvestili tudi medije.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: DUTB pričakuje plačevanje najemnine, uporabniki Placa pa zaščito vladajoče koalicije

Na vir

Uporabniki Placa so izrazili nezadovoljstvo nad neukrepanjem oblasti

Potem ko je v zapuščenem objektu začela delovati avtonomna cona Plac, je DUTB njenim uporabnikom poslal pismo, v katerem zahteva plačevanje uporabnine za objekt. Uporabniki od vladajoče koalicije pričakujejo zaščito, so povedali na novinarski konferenci.

Predstavniki uporabnikov so povedali, da so od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prejeli pismo, ki so ga opredelili kot grozilno. DUTB jih je v pismu seznanil s pričakovanjem, da bi posamezniki in posameznice Placa začeli plačevati več kot 6000 evrov mesečne uporabnine za objekt, ki je bil vrsto let zapuščen.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Nima prav vsak umetnik pravice do glasu

Na vir

Volitve v državni svet, ki bodo prihodnji teden, bodo minile brez vrste predstavnikov kulturnih organizacij, saj te po mnenju državne volilne komisije niso dokazale, da se njihovo članstvo zares poklicno ukvarja z dejavnostmi, ki jih zastopajo.

Poročali smo že o ogorčenju stanovskih društev in strokovnih združenj v kulturi zavoljo odločitve državne volilne komisije (DVK), ki je zavrnila večino njihovih predstavnikov na volitvah v državni svet prihodnji teden. Po mnenju komisije kulturne organizacije niso dokazale, da se njihovo članstvo res poklicno ukvarja z umetniško dejavnostjo, kar pa vpliva na število elektorjev. V izjavi, ki jo je pred dnevi podpisalo 18 društev in organizacij, med njimi Društvo slovenskih pisateljev, Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Društvo oblikovalcev Slovenije, Združenje dramskih umetnikov Slovenije in Kulturniška zbornica Slovenije, so kulturniki znova izrazili odločno nasprotovanje tej »formalistični« odločitvi.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Nova sestava stalnih strokovnih komisij ob številčnem odzivu strokovne in splošne javnosti

Na vir

Na ministrstvo je prispelo več kot 400 kandidatur 300 posameznikov in posameznic

Na ministrstvu za kulturo so imenovali 103 nove člane in članice stalnih strokovnih komisij, ki obravnavajo vprašanja, nanašajoča se na zakonsko urejanje, organizacijo javne službe, razdeljevanje javnih sredstev in priznavanje različnih pravic.

Z objavo novega Pravilnika o strokovnih komisijah v Uradnem listu RS je konec septembra namreč prenehal mandat takratnim 95 članicam in članom 21 stalnih strokovnih komisij tega ministrstva. Na javni vabili za nove člane in članice je prispelo več kot 400 kandidatur 300 posameznikov in posameznic. “Tako številčen odziv strokovne in splošne javnosti nas je razveselil in ga razumemo kot izraz zaupanja v strokovno usmerjeno delovanje ministrstva,” so zapisali v sporočilu za javnost.

SEZNAM NOVIC

Radio Študent: Slovo stari robi

Na vir

Trgovina Stara roba nova raba ta petek ob 14h zapira svoja vrata

Cenjene poslušalke in poslušalci, poslušamo zvok zbirke kristala, ki smo ga v zadnjih letih nanosili iz trgovine z rabljenim interierjem Stara roba, nova raba.
Zgodbo trgovine morda poznate, morda pa tudi ne. Kot se za nas spodobi, prinašamo novice, in današnja je ena tistih malodušnih. Projekt Stara roba, nova raba, ki ga je pred dvanajstimi leti začelo društvo Kralji ulice, je na svojem fejsbuk profilu naznanil, da prihodnji teden zapušča Poljansko cesto 14. Po uspešnem začetku z zagonskimi sredstvi evropskih socialnih skladov se je projekt financiral samostojno. Zaradi več let finančnih izgub, ki jih je obdobje kovida še povečalo, je Stara roba, nova raba klonila pod nevzdržnim finančnim bremenom.
Pogovarjali smo se z Jeanom Nikoličem iz Kraljev ulice in trenutno vodjo poslovalnice Ago Grebenc. Stara roba za zdaj še deluje tako, da zbira donacije rabljenega pohištva in opreme, ki ga po ugodnih cenah prodaja po načelu koncepta dostopnosti in ponovne uporabe.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Po odstopu Rupla na čelo JAK-a kot v. d. direktorice stopila Katja Stergar

Na vir

Po informaciji predsednika sveta Javne agencije za knjigo RS Orlanda Uršiča so za vršilko dolžnosti direktorice agencije imenovali Katjo Stergar, do zdaj zadolženo za mednarodno sodelovanje in koordinacijo projekta Bologna 2024.

Dozdajšnji direktor agencije Dimitrij Rupel je odstopil prejšnjo sredo, potem ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko v intervjuju za STA povedala, da vodstvi Moderne galerije in JAK-a ne uživata zaupanja ministrstva za kulturo. Rupel je očitke zavrnil in ocenil, da gre za politično obračunavanje.

Direktorja oz. direktorico agencije imenuje vlada na predlog sveta JAK-a po izvedenem javnem natečaju.