SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Veterani: Osamosvojitev mora biti v muzeju skupaj z vsemi procesi demokratizacije Slovenije

Na vir

Da jih nihče ni vprašal za mnenje, so označili za “nedostojno, nespodobno, žaljivo”.

Veterani, združeni v ZVVS in ZPVD Sever, nasprotujejo samostojnemu muzeju osamosvojitve. Menijo, da mora biti muzej osamosvojitve “oddelek ali kustodiat Muzeja novejše zgodovine Slovenije”.

Tako so zapisali v izjavi ob napovedani združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod. Napoved je pri delu javnosti in politike naletela na negativen odziv.

Želijo si, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Obdobje slovenskega osamosvajanja, katerega naj bi Muzej slovenske osamosvojitve muzeološko predstavljal, je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po njihovem mnenju in oceni stroke sodi pod skupno streho Muzeja novejše zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Petra Brodar, arheologinja in muzejska animatorka: Začimbe, skozi katere se zavonja stari Rim

Na vir

Arheologinja Petra Brodar iz pedagoške službe v Narodnem muzeju Slovenije (NMS) je kot muzejska animatorka vez med kustosi in obiskovalci, predvsem mladimi. Artefakte in ponazoritve naše preteklosti povzame v vsebinsko privlačna vodenja po arheoloških zbirkah, vodi tudi ustvarjalne delavnice in posebej bdi nad Arheološkim abonmajem, ki je poleg Umetnostnozgodovinskega abonmaja del Muzejskega abonmaja za izbirčne. Ta je namenjen najstnikom, kot prostočasna dejavnost – tistim, ki bodo nekoč verjetno arheologi, zgodovinarji, umetnostni zgodovinarji.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Muzej slovenske osamosvojitve ne bo zaživel kot samostojna ustanova

Na vir

Ni potrebe po samostojni instituciji, ki bi se ukvarjala z obdobjem osamosvojitve

Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne ustanove, ki ga je zasnovala prejšnja vlada in ki ima že od marca direktorja s polnimi pooblastili, ne bo. Ministrica za kulturo se je odločila, da ga združi z Muzejem novejše zgodovine v nov javni zavod.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je kot enega od ključnih razlogov poudarila upoštevanje raziskovalne in muzejske stroke, ki je že ob ustanovitvi muzeja opozarjala, da gre za politični projekt.

SEZNAM NOVIC

Delo: Nekateri zadovoljni, drugi razočarani

Na vir

Število obiskovalcev muzejev in galerij po svetu daleč pod tistim pred pandemičnim obdobjem, pri nas so številke večinoma bolj razveseljive.

Obisk muzejev in galerij po svetu v popandemičnem času še ne dosega nekdanjih številk, ponekod je tudi polovico manjši. V Evropi in ZDA poskušajo animirati obiskovalce z novimi pristopi, vendar je težko nadomestiti izpad zaradi manjšega obsega turizma, saj zlasti v velikih muzejskih in galerijskih institucijah turisti predstavljajo več kot tretjino obiskovalcev. Pri nas je položaj za spoznanje boljši, resda pa so številke v posameznih institucijah različne; ponekod je število obiskovalcev celo večje kot pred pandemijo, v nekaterih muzejih in galerijah pa obisk zelo skromen.

Foto: Blaž Samec

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Evropska muzejska akademija nagradila projekt I-On, v katerem je sodeloval tudi slovenski muzej

Na vir

V sklopu projekta je nastala skupna potujoča razstava Identiteta na prepihu

Evropska muzejska akademija (EMA) je letos nagradila projekt I-ON (Identiteta na prepihu / Identity on the Line), v katerem sodeluje šest muzejev, med njimi Muzej novejše zgodovine Slovenije, in ena univerza. Projekt je osvetljeval posledice migracij.

Odbor EMA se je odločil podeliti nagrado EMA projektu I-ON, ker je občudovanja vredno, da je srednje velik muzej, kot je Muzej Vest-Agder, vzpostavil tako zapleten mednarodni projekt, ki združuje šest drugih majhnih oz. srednje velikih ustanov, razpršenih po vsej Evropi, je odbor utemeljil svojo izbiro. V projektu poleg Norveške in Slovenije sodelujejo še Švedska, Danska, Poljska, Litva in Hrvaška.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Narodna galerija tudi s tečaji risanja mange za najstnike, svoje najzahtevnejše obiskovalce

Na vir

Mladi lahko v galeriji ali muzeju prepoznajo tudi prijeten kraj druženja

Narodna galerija zadnja leta ponuja tudi tečaje risanja mange, tradicionalnega japonskega stripa, ti so namenjeni najstnikom – tudi ker gre za populacijo, ki zunaj šolskih obveznosti le redko obišče galerijo ali muzej.

Po besedah vodje izobraževanja in animacije Žive Rogelj so začeli počitniške delavnice Tajna galerijska druščina v letu 2019, na katerih so navdih iskali na razstavi kultnih stripov Alan Ford. S tedaj zastavljenim programom Mularijo v galerijo so želeli pritegniti mlade obiskovalce, posebno v starostni skupini od 12 do 19 let.

Foto: Narodna galerija

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: V primerjavi s prvim epidemičnim letom je lani zaznati postopno oživljanje muzejske dejavnosti

Na vir

Na ogled bilo dobrih tisoč razstav

Na slovensko razstavno dejavnost je lani sicer še vedno vplivala pandemija covida-19, vendar pa manj kot leta 2020. Po podatkih Sursa si je razstave, ki so jih pripravili muzeji in galerije, ogledalo 1,3 milijona obiskovalcev, povprečno 3500 na dan. Slovenski muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije so v letu 2020 pripravili 955 občasnih in 137 stalnih razstav.

Foto: Damjan Švarc

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Nedavno odkriti števniki v zgodnji slovenščini so sestavni del prvega dela Svetokriškega rokopisa

Na vir

Najstarejši zapis slovenščine po Brižinskih spomenikih

Slovenske jezikoslovce je pred nedavnim razveselilo odkritje števnikov v zgodnji obliki slovenščine. Ti se nahajajo v Svetokriškem rokopisu z oznako Kodeks 250, vendar le v prvem sklopu iz prve polovice 12. stoletja.

Drugi del rokopisa je nekoliko mlajšega nastanka in šele pozneje povezan s prvim delom. Tako razlaga avstrijski strokovnjak za rokopise Franz Lackner, ki je na odkritje naletel s kolegom Aloisom Haidingerjem, s katerim sta v knjižnici iz samostana Heiligenkreuz v istoimenskem kraju v Dunajskem gozdu preučevala rokopise iz 12. stoletja.

SEZNAM NOVIC

Primorske novice: Poletna muzejska noč prinaša krepčilen odmerek kulture

Na vir

Varnostne ukrepe bo še treba spoštovati, a vendar bo drevišnja Poletna muzejska noč očitno bolj sproščena od lanske – tako smo zapisali pred letom, tokrat pa lahko ugotovimo, da iz vsega hudega še zdaleč nismo, vendar vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujemo. Upajmo. Vsekakor si jutri le privoščite krepčilen odmerek kulture.

Na razstavo Iz katerega filma si pa ti? v vilo Bartolomei vabi plakat s prepoznavnimi Tarantinovimi Steklimi psi.

Avtor: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač