SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Prešernova nagrada za Emo Kugler in Hermana Gvardjančiča

Na vir

Dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo bosta v letu 2023 multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.

Ema Kugler je multidisciplinarna umetnica, ki pri filmu deluje kot režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka. Poleg ustvarjanja pri filmu se udejstvuje še v gledališču kot avtorica performansov in občasno tudi scenografij. “Ema Kugler pri svojem delu prevaja svoje notranje podobe in ne sledi trenutnim likovnim in umetniškim smernicam, praviloma jih prehiteva ter presega okvir časa in prostora, v katerem deluje,” je zapisala strokovna komisija za uprizoritvene umetnosti.

Herman Gvardjančič je že desetletja ena osrednjih figur slovenske likovne umetnosti. “Je najizrazitejši predstavnik ekspresionističnega kreativnega habitusa, prežetega s severnjaškim nadihom, ki ga dopolnjuje s specifično osebno in lokalno izkušnjo, z mojstrskim obvladovanjem metierja in slikarsko strastjo, vse to pa v svojih delih zaokroži v dovršeno celoto,” kot je zapisano v utemeljitvi nagrade.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Monumentalna predstavitev del našega najplodovitejšega impresionista Mateja Sternena

Na vir

Razstava umetnikovih del na treh lokacijah Narodne galerije

V Narodni galeriji odpirajo razstavo z naslovom Matej Sternen (1870–1949), nemara najplodovitejšega slikarja izmed četverice slovenskih impresionistov. S to novo monumentalno predstavitvijo je evidenca njegovih del bogatejša za skoraj sto naslovov.

Razstavo Matej Sternen (1870–1949) v Narodni galeriji odpirajo drevi ob 18. uri, na ogled bo do 9. aprila 2023.

SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Nova tradicija

Na vir

»Veljalo bi še poskusiti,« pove v intervjuju Svetlana Slapšak o prekrasni ideji samoupravljanja, ki se ni realizirala, ker je partija hotela ohraniti oblast. Svet onkraj kapitalizma, sporoča razstava, se mora obrniti k izkušnjam socializma, zadružništva in ponovno poskusiti realizirati komunizem v kombinaciji z anarhizmom. Nova skupnost bo temeljila na kulturno-umetniških projektih. Na zboru občanov se bo odločalo o financiranju projektov, ki zagotavljajo srečo kar največjemu številu ljudi. Lokalne zadeve torej upravlja skupnost občanov, država pa preko univerzalnega temeljnega dohodka krije osnovne življenjske potrebe ter zagotavlja brezplačno izobraževanje in zdravstvo. Šele s spremembo sistema bomo postopoma prišli do svobode in zadovoljstva, menijo feministke in borke za človekove pravice Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon in Andrea Knezović, ki so zasnovale razstavo in vzporedne dogodke.

SEZNAM NOVIC

MMC RTV Slo: Dobitnik nagrade Ivane Kobilca za življenjsko delo je Ivo Prančič

Na vir

V Narodni galeriji bodo podelili nagradi in priznanje Ivane Kobilca

Nagrado Ivane Kobilce za življenjsko delo prejme Ivo Prančič, nagrado za aktualno produkcijo Damijan Kracina, priznanje za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Marija Mojca Pungerčar.

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) bo nagrado podelilo danes ob 18.00 na slovesnosti v Narodni galeriji.

Društvo podeljuje nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo ustvarjalcem, ki so člani DLUL-a, in so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko vizualno umetnost.