NA IMENIK

Društvo slovenskih pisateljev

Prva zasnova organiziranega delovanja slovenskih pisateljev sega nazaj v leto 1872, od leta 1968 pa se slovenski pisatelji povezujejo v društvo s sedanjim imenom. Društvo slovenskih pisateljev se zavzema za ustvarjalno svobodo, čim boljši položaj slovenske knjige in uveljavljanje slovenskih pisateljev ter vključuje v svojo dejavnost ustvarjalce s celotnega slovenskega kulturnega prostora.
Društvo je s svojo vedno kritično in ustvarjalno vlogo mnogo prispevalo k pomembnim spremembam v slovenskem družbenem in kulturnem prostoru.

Pisarna Društva slovenskih pisateljev se nahaja v Ljubljani, glavnem mestu Republike Slovenije, ter producira in izvaja pomembne mednarodne literarne programe in programe javnega pomena za domači prostor.
Ob producentski in založniški dejavnosti Društvo slovenskih pisateljev deluje tudi kot informativno in literarno središče ter s svojo pisarno in vrhunskimi sodelavci producira in izvaja sodobne programe in vrhunske literarne festivale javnega pomena na področju literature. To svojo osrednjo vlogo Društvo slovenskih pisateljev dopolnjuje še z izvajanjem profesionalnih storitev za domači in mednarodni prostor.
S široko paleto programov in aktivnosti predstavlja Društvo slovenskih pisateljev najbolj aktivno organizacijo in osrednji literarni center dogajanj na področju literature v Sloveniji. Z rednim financiranjem društvu osrednjo vlogo izvajalca programov javnega pomena na literarnem področju priznava tudi Javna agencija za knjigo RS.