NA IMENIK

Layerjeva hiša

Layerjeva hiša – hiša umetnikov je stičišče kulturnega in družabnega dogajanja v gorenjski prestolnici. Umetnost, glasba, ustvarjalnost, izobraževanje in prijetna kavarna živijo hišo vse dni v letu.

Večnadstropno hišo na vzhodni stani obkrožajo zavite ulice in meščanske hiše starega mestnega jedra, za hišo veliko teraso in vrt varuje del srednjeveškega obzidja – obrambni stolp Škrlovec, v hribu pod hišo pa se vijejo rovi in vabijo obiskovalce na ogled kranjskega podzemlja. V razgibanih prostorih Layerjeve hiše se nahajajo lična kavarna s knjigarno, kotiček s spominki, muzejska soba izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, prostor za umetniško ustvarjanje, galerijski prostor Galerija Layerjeve hiše in večnamenski prostor Mahlerca, na vrtu pa se kot razstavni prostor nudi forma viva. Mansardni del hiše z urejenimi apartmaji je namenjen umetnikom – rezidentom in turistom.

Hiša je že od nekdaj povezana z umetnostjo, zato jo imenujemo tudi za “hišo umetnikov”. Upravlja jo Zavod Carnica, ki skrbi za izobraževalno dejavnost z delavnicami in tečaji za otroke, mlade in odrasle ter raznolik dnevni in večerni kulturni program. V prostorih hiše, na vrtu in v sosednjem Stolpu Škrlovec organizira dogodke s področja slikarstva, fotografije, upodobitvene in intermedijske umetnosti, filma, gledališča in glasbe ter drži nivo aktualne in kakovostne produkcije.

Mladina: Odprta galerija sodobne fotografije

24. 08. 2022 / Layerjeva hiša

S slovesnim odprtjem se danes ob 19. uri v Layerjevi hiši v Kranju začenja 2. mednarodni festival sodobne fotografije Kranj Foto Fest.