NA IMENIK

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije, ki so ga kot Deželni muzej za Kranjsko ustanovili Kranjski deželni stanovi pred domala 200 leti, daljnega 15. oktobra 1821, je najstarejša slovenska muzejska institucija.

Znamenita ustanova je razdeljena na šest strokovnih oddelkov, katerih zaposleni zbiramo, dokumentiramo, ohranjamo, raziskujemo in javnosti predstavljamo muzejske predmete. Osrednja naloga muzeja je gotovo izobraževati in na privlačen, suveren ter poljuden način seznanjati javnost z zgodovino slovenskega prostora in slovensko kulturno dediščino. S tem budimo slovensko narodno zavest in ponosno stopamo v korak z drugimi evropskimi muzeji. Muzej ima, zahvaljujoč zaposlenim, ki imajo poglobljeno znanje na določenih strokovnih področjih, status raziskovalne institucije in sodeluje v nekaterih znanstveno-raziskovalnih programih.

MMC RTV SLO: Direktor Narodnega muzeja Pavel Car je odstopil. Vrečko: Spoštujem njegovo odločitev.

10. 06. 2022 / Narodni muzej Slovenije

Pavel Car je v svoji odstopni izjavi zatrdil, da v ozadju ni najmanjše sledi koristoljubja in da ni imel nobenih posebnih interesov, "le naivno je želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudijo izjemno zanimivo razstavo".

Gorenjski glas: »Presvitlega« cesarja uniforma

26. 05. 2022 / Narodni muzej Slovenije

V Narodnem muzeju Slovenije so predstavili polkovniško paradno uniformo nekdanjega avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., ki je bila več kot pol stoletja na izposoji v Pokrajinskem muzeju Maribor. Pristnost uniforme med drugim potrjuje tudi prevzemna dokumentacija iz leta 1913.