SEZNAM DOGODKOV

KOZLOVSKA SODBA V VIŠNJI GORI

Zunanja povezava

Človeška neumnost, omejenost in hibe se do danes niso spremenile.

Satirična humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori na izredno duhovit način spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju. Posega v bistvo posameznikovega značaja in dinamiko v skupnosti ljudi, zato ostaja aktualna še danes, saj se človeška neumnost, omejenost in hibe do danes niso spremenile. Jurčič je z njo ovekovečil človeško neumnost, domišljavost, omejenost in primitivno maščevalnost, a kljub temu človeške hibe izrisal v šaljivem in pozitivnem tonu, da nas zgodba o človeških pomanjkljivostih spravi v smeh in dobro voljo.

SEZNAM DOGODKOV

Beletrinini trubadurji : Drago Jančar v Celju

Zunanja povezava

Vabimo vas na pogovor z Dragom Jančarjem o njegovem romanu Ob nastanku sveta.

Drago Jančar, pisatelj, dramatik in esejist, velja za enega od najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri Časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Za svoja dela je prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja – leta 2020 je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, septembra 2021 pa tudi častni doktorat mariborske univerze.

SEZNAM DOGODKOV

32. DOKgodek: Vlado Škafar

Zunanja povezava

Brezplačen spletni dokumentarni program je tokrat posvečen avtorju Vladu Škafarju – filmskemu ustvarjalcu, pisatelju, soustanovitelju Slovenske kinoteke in Kina Otok – Isola. Med 8. in 10. novembrom, s pričetkom ob 20.00 bosta na spletni strani bsf.si na ogled dva Škafarjeva filma: film o Primožu Peterki Peterka: Leto odločitve (2003) in film o minevanju in večnosti Drevo in deklica (2012), v katerem nastopata igralski legendi in nosilki Borštnikovega prstana Ivanka Mežan in Štefka Drolc.

SEZNAM DOGODKOV

Predstavitev projekta: Uči se in delaj enostavno v navidezni in obogateni resničnosti

Zunanja povezava

Vabimo vas, da se nam pridružite na spletnem seminarju »Uči se in delaj enostavno v navidezni in obogateni resničnosti«. V okviru seminarja bomo predstavili projekt VRAR, ki cilja v promocijo priložnosti, ki jih navidezna in obogatena resničnost ponujata na področju zaposlovanja. Spoznali bomo prve korake v ta še ne povsem raziskan, zanimiv in inovativen svet. Niša, ki potrebuje vedno več razvijalcev in specialistov.

Tematike seminarja bodo razdeljene na tri dele. V prvem delu bomo govorili kak

SEZNAM DOGODKOV

Mednarodni seminar: Uči se in delaj enostavno v navidezni in obogateni resničnosti

Zunanja povezava

Dogodek: Uči se in delaj enostavno v navidezni in obogateni resničnosti
Jezik: Angleščina
Seminar: Mednarodni seminar s tujimi predstavniki
Datum: 24.10.2022
Ura: 17.00
Spletna stran projekta: https://vrarproject.eu/
Registracija: https://forms.gle/xVK4hfJevKjjtu3Q
Povezava do seminarja: https://meet.google.com/iej-jqnd-psd

Agencija za razvoj kadrov, v sodelovanju s partnerji vabi na mednarodni spletni seminar z naslovom »Uči se in delaj enostavno v navidezni in obogateni rresničnosti.

SEZNAM DOGODKOV

East European Literary Magazines 1945 – 2004 in Slovenia and Italy

Zunanja povezava

Vljudno vabljeni na prvo spletno predavanje v okviru projekta LITMAG, ki je osredotočen na pregled vzhodnoevropskih literarnih revij, ki so v obdobju po drugi svetovni vojni izražale nasprotovanje avtoritarnim in totalitarnim režimom ter pomembno vplivale na demokratizacijo in pristop k Evropski uniji. Predavanje z vrhunskimi strokovnjaki in poznavalci področja bo osvetlilo situacijo v kontekstu vzhodnoevropskih literarnih revij v Sloveniji in Italiji, kot so Mladina, Nova revija, Zaliv, Most in La battana.

Predavanje bo potekalo 17. oktobra ob 11.00 preko ZOOM aplikacije v angleškem jeziku.
Prijava in več informacij: https://litmag.eu/lectures/.

SEZNAM DOGODKOV

FriForma: PASCAL NIGGENKEMPER – La vallée de l’étrange / Dolina nenavadnega

Zunanja povezava

Pascal Niggenkemper v novejšem samostojnem projektu “La vallée de l’étrange / Dolina nenavadnega” razmišlja o spremembah, ki se zaradi avtomatizirane tehnologije dogajajo v delovnih okoljih. Projekt raziskuje interakcijo med človekom in strojem z uporabo razširjenega kontrabasa, ki ga imenuje ‘cobonore’ (besedna tvorba iz besed ‘cobot’, kar pomeni sodelovalni robot, in ‘sonore’, zvok). Instrument postane nadgrajena naprava, razdeljena na osem območij, kjer delujejo motorni propelerji. Zvoki iz ‘cobonora’ se prenašajo prek osmih zvočnikov, ki so postavljeni v krogu okoli občinstva.

SEZNAM DOGODKOV

TARTINI

Zunanja povezava

Giuseppe Tartini, v Piranu rojeni violinist in skladatelj, je veljal za enega največjih intelektualcev in umetnikov svojega časa. Njegova metodologija violinske šole je postavila temelje za razvoj virtuoznosti in izraznosti tega glasbila, njegov glasbeni opus pa navdihuje poslušalce še danes. Manj znan je kot entuziastičen matematik in fizik, ki je raziskoval zakonitosti alikvotnih tonov ter kvintnega kroga in prvi na svetu odkril skrivnostne kombinatorne tone, katerih nastanka
v prostoru takrat

SEZNAM DOGODKOV

Celjski dixieland ansambel in zaključek Pikinega festivala s podelitvijo zlatih pik

Zunanja povezava

Repertoar celjskega dixielanda je sestavljen iz lastnih priredb popularne glasbe iz začetkov dixielanda, do sodobnih skladb, ki so aranžirane v tem stilu. Seveda v njihovem koncertnem repertoarju ne bo manjkala Pika Nogavička, v njihovi priredbi.

Na Pikinem koncertu bodo zaigrali tudi skladbe slovenske popularne glasbe v dixieland priredbah. Koncert bo sestavljen iz živahne glasbe, prijetne za uho in seveda zaigrane v živo. Prepričani so, da bo njihov nastop v tipičnih oblačilih predstavljal zanimivo poživitev Pikinega festivala v Velenju.

Koncertu sledi zaključek Pikinega festivala s podelitvijo zlatih pik.