SEZNAM DOGODKOV

HEROJ 2.0 – PREDSTAVA VSEH PREDSTAV

Zunanja povezava

»Danes šteje samo zmaga. Zgodovina si zapomni zgolj tiste, ki so na vrhu. Ostali so le statisti.«


Vse kar imata, vse kar jima preostane na poti do triumfa, sta onadva, z ramo ob rami. Praznina, luč in dva igralca. Heroja. Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela.

Predstava vseh predstav, zdaj ali nikoli!

SEZNAM DOGODKOV


EN-KNAP GROUP: TRIPLET (ODVEČNI)

Zunanja povezava

Vabimo vas na družabni dogodek TRIPLET, ki je preplet predstave v živo, moderiranega pogovora in druženja občinstva z ustvarjalci ter izkušnje ogleda delov predstave na z VR očali, posnete iz središča odra. Vabimo vas, da si ogledate plesno predstavo v živo, se zbližate z ustvarjalci predstave, sodelujete v pogovoru, uživate v privilegiranem pogledu in postanete sami svoj režiser v 360° okolju ter si ustvarite lastno dolžino večera.

SEZNAM DOGODKOV

Mladi mladim: Dimitrije Savić, Rebeka Pregelj

Zunanja povezava

Spored:
Eva Ostanek (2000):
Preživu bom (besed. Andrej Rozman Roza)

Marjan Kozina (1907–1966):
Cigan (besed. Jovan Jovanović Zmaj)

Petar Konjović (1883–1970):
O, poglej (besed. Jovan Jovanović Zmaj)

Modest Petrovič Musorgski (1839–1881):
Pesmi in plesi smrti (besed. Arsenij Goleniščev Kutuzov):
Uspavanka
Serenada
Trepak
Feldmaršal

*

Claude Debussy (1862–1918):
Quatre chansons de jeunesse (Štiri pesmi iz mladosti)
Pantomime (Pantomima, besed. Paul Verlaine)
Clair de lune (Mesečina, besed. Paul Verlaine)
Pierrot (besed. Théodore de Banville)
Apparition (Privid, besed. Stéphane Mallarmé)

Marijan Lipovšek (1910–1995):
Izbor samospevov iz cikla Sončece, sij! (besed. Stana Vinšek):
Sončece, sij!
Na trati
Dve o račkah
Dežek
Polžek
Uspavanka
Sinček
Kolo
Pomladna

Leonard Bernstein (1918–1990):
I Hate Music! (Sovražim glasbo!)
My Name is Barbara (Ime mi je Barbara)
Jupiter Has Seven Moons (Jupiter ima sedem lun)
I Hate music! (Sovražim glasbo!)
A Big Indian and a Little Indian (Veliki in mali Indijanec)
I’m a Person Too (Tudi jaz sem človek)

SEZNAM DOGODKOV

Zgodba o Simonu in Garfunklu

Zunanja povezava

Po celotedenskem gostovanju v gledališču Vaudeville na londonskem West Endu, RAZPRODANI svetovni turneji in stoječih ovacijah po vsaki uprizoritvi se predstava The Simon & Garfunkel Story vrača!

Poleg projiciranih fotografij in originalnega filmskega gradiva mednarodna uspešnica vključuje tudi polno glasbeno zasedbo, ki v živo izvaja vse hite, kot so denimo »Mrs Robinson«, »Cecilia«, »Bridge Over Troubled Water«, »Homeward Bound« in mnogi drugi. Priskrbite si svoje vstopnice, saj gre za večer, ki ga ne smete zamuditi!

SEZNAM DOGODKOV

Sarajevo safari

Zunanja povezava

Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih od 1992 do 1995 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg Vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva.

SEZNAM DOGODKOV

IZŠTEKANIH 10 2022

Zunanja povezava

Val 202 in oddaja Izštekani se s posebnim decembrskim dogodkom znova podajata v ljubljanski Kino Šiška. 6. decembra 2022 točno ob 20.00 bo oder zavzelo deset izvajalcev, ki so nastopili v oddaji v zadnjih treh letih.

LUSTERDAM, TRETJI KANU, SKOVA in SKOVANI, LEONART, BALLADERO, ROBERT PETAN, DEŽURNI KRIVCI, 3:RMA, GENERATOR in SLADICA bodo predstavili svoje najbolj izštekane trenutke. In ker izštekavanje ni nikoli končan proces, se lahko nadejamo tudi navzkrižnih sodelovanj ter skritih gostovanj. Koncert, ki ga bo povezoval avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka, bo Val 202 neposredno prenašal v etru in na spletu, posnela ga bo tudi Televizija Slovenija. Vstopnice, ki so prejšnjič pošle v manj kot 24 urah, so na voljo na prodajnih mestih Eventima in na eventim.si. Pohitite!

SEZNAM DOGODKOV

Zvočne pokrajine

Zunanja povezava

Letošnji Forum nove glasbe z naslovom Sprememba paradigme v središče postavlja glasbenike, ki so dela posameznih koncertov izbrali glede na naslov festivala. Na petem koncertu Foruma z naslovom Zvočne pokrajine v ospredje stopa glasbenik v dvojni vlogi – ne zgolj inštrumentalista, temveč tudi upravljavca elektronskih modulacij zvoka.

Skladbi s koncerta je mogoče razumeti kot zvočna pejsaža, ki pred nas postavljata počasi se spreminjajoče zvočne konture v vedno novih barvnih osvetlitvah. To je še posebej značilno za delo ameriške skladateljice Catherine Lamb (1982), ki v svoji skladbi curvo totalis (2016/17) stoječe in počasi spreminjajoče se zvoke izpeljuje iz vibracij velike kvadratne kovinske plošče in okroglega tam-tama. Kot osrednje zvočilo je tam-tam uporabil v svoji skladbi tudi oče žive elektronske glasbe, Karlheinz Stockhausen. V skladbi Mikrofonija I dva glasbenika z najrazličnejšimi predmeti izvabljata zvoke iz tam-tama, dva glasbenika jih spremljata z mikrofoni, dva pa nato posneto v živo elektronsko modulirata. Izvedbe obeh del bodo pripravili člani prestižnega avstrijskega ansamble za sodobno glasbo Klangforum Wien, ki deluje od 1985 ter vsako leto pripravi vrsto koncertov in krstnih izvedb po vsem svetu, svojo serijo koncertov pa prireja v Dunajski koncertni hiši.

SEZNAM DOGODKOV

Kralj Matjaž

Zunanja povezava

Kralj Matjaž je eden najprepoznavnejših junakov iz našega izročila. O njem govorijo številne pripovedi in pojejo številne pesmi. Včasih kralja Matjaža opisujejo kot dobrega kralja, ki pošteno vlada in ki ga imajo ljudje radi, včasih pa kot kralja, ki ga zaradi prevzetnosti zagrne gora in zdaj v njej z vso svojo vojsko spi. Ko se bo zbudil, pravijo, bo na svetu vse dobro. Zakaj ga torej ne bi zbudili že zdaj? Zakaj ne bi v svoji zavesti negovali predstave o treznem, odgovornem, sočutnem vladarju, ki v družbi res deluje in ne le spi?

SEZNAM DOGODKOV


NIK RAJŠEK: MONOLOG / DIALOG

Zunanja povezava

Plesni performans in VR izkušnja.

Vabljeni na premiero plesnega performansa in VR izkušnje MONOLOG / DIALOG, ki bo v Centru kulture Španski borci v soboto, 3. decembra. Gre za najnovejšo produkcijo Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s plesalcem in koreografom Nikom Rajškom.

Predstava obiskovalca popelje po dveh zgodbah, ki pa se v svojem bistvu prepletata. Prvi del predstave – MONOLOG je VR izkušnja, kjer pobliže spoznamo sebe in to, zaradi česar smo unikatni. Monolog predstavlja enosmeren dialog.

V drugem delu, v plesnem performansu DIALOG pa avtor Nik Rajšek govori o zasledovanju naših sanj, o razočaranju in uspehih, ki le-ta spremljajo.

MONOLOG / DIALOG je predstava o soočenju z resničnostjo.