SEZNAM DOGODKOV

BREZPLAČEN OGLED SCHWENTNERJEVE HIŠE IN RAZSTAVE MARTE VOŠNJAK, Ta veseli dan kulture

Zunanja povezava

Schwentnerjeva hiša je rojstna hiša knjigarnarja, mecena in založnika pesnikov in pisateljev slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja, po katerem se imenuje tudi nagrada za založništvo. Schwentnerjeva hiša je trška hiša iz 19. st. s skoraj v celoti ohranjeno stanovanjsko opremo, ki ponazarja kulturo bivanja ob prelomu 19. v 20. stoletje.
V Schwentnerjevi hiši je sedež TIC-a Vransko in razstavni prostor. Vabljeni 3. 12. na brezplačen voden ogled hiše in razstave Marte Vošnjak Ob rimski cesti.

SEZNAM DOGODKOV

SLEPARJA V KRILU, gledališki abonma in izven

Zunanja povezava

Brezposelna angleška igralca Jack in Leo v Ameriki že skoraj obupata nad igralsko kariero in življenjem, ko v časopisu prebereta, da bogata ženska na smrtni postelji išče otroka svoje sestre, ki sta se še majhna z materjo preselila v Anglijo. Namerava jima zapustiti večji del svojega bogastva. Jack in Leo se odločita, da se bosta milijonarki predstavila kot njena izgubljena nečaka. Stvari se zapletejo, ko izvesta, da gospa ne išče nečakov, temveč nečakinji. Zato se preoblečeta v ženski …

SEZNAM DOGODKOV

JELKIN ČUDEŽ, otroški abonma in izven

Zunanja povezava

Na zaprašenem podstrešju bo letos za praznike oživela topla, humorna in iskriva zimska pravljica o hrepenenju, prijateljstvu in drobnih čudežih.
Z voščeno punčko Jelko oživijo igrače, ki so pristale med staro šaro. Oživi tudi dežnik Luknjač, ki ne more postati praznično darilo, ker je strgan. Ampak za vsako luknjico se najde rožica, pravi Jelka in Luknjač bo morda lahko letos prvič poletel med otroke. Kaj pa uboga voščena punčka, ki je nihče noče? In Rado, star pokvarjen radio, ki zapoje …

SEZNAM DOGODKOV

ČUDOVITA

Zunanja povezava

Sezona Slovenskega stalnega gledališča se nadaljuje. September je mesec uradnega začetka nove abonmajske kampanje, letos pa bo nekoliko drugače. Vsedržavno, dolgotrajno zaprtje gledališč je prisililo namreč v nov razpored predvidenih predstav, zato se bodo dogodki sezone 2020/2021 nadaljevali do novembra, ko bo nastopil čas za nov začetek. Lanski abonenti (in seveda vsi zainteresirani gledalci) imajo namreč na voljo še dve novi koprodukciji, ki bosta doživeli premiero v naslednjih dveh mesecih. Prva je glasbena komedija Čudovita, praizvedba novega besedila Jureta Karasa. Predstava je v pričakovanju tržaške premiere doživela predpremiero v okviru Primorskega poletnega festivala in bo v sredo debitirala na letnem odru ljubljanskih koproducentov SiTi Teatra BTC. V petek, 10. septembra bo na sporedu premiera na Velikem odru SSG v Trstu, z italijanskimi nadnapisi.

SEZNAM DOGODKOV

KOZLOVSKA SODBA V VIŠNJI GORI

Zunanja povezava

Človeška neumnost, omejenost in hibe se do danes niso spremenile.

Satirična humoreska Kozlovska sodba v Višnji Gori na izredno duhovit način spregovori o odnosih v majhni skupnosti, podkupljivosti, tožarjenju, sprenevedanju in koristoljubju. Posega v bistvo posameznikovega značaja in dinamiko v skupnosti ljudi, zato ostaja aktualna še danes, saj se človeška neumnost, omejenost in hibe do danes niso spremenile. Jurčič je z njo ovekovečil človeško neumnost, domišljavost, omejenost in primitivno maščevalnost, a kljub temu človeške hibe izrisal v šaljivem in pozitivnem tonu, da nas zgodba o človeških pomanjkljivostih spravi v smeh in dobro voljo.

SEZNAM DOGODKOV

Boeing Boeing

Zunanja povezava

Pripnite si pasove, poleteli bomo!

Ob praznovanju 25-letnice Špas teatra vas bomo že to jesen razveselili z veleuspešnico, eno najbolj uspešnih predstav vseh časov, v režiji Vinka Möderndorferja in z mlado ekipo izvrstnih igralcev!

Poletite nazaj v sladka, svobodno misleča 60-ta in neonesnaženo ozračje najbolj sočne situacijske komedije, polne zmešnjav in zamenjanih identitet – zagotavljamo vam, da se boste smejali naglas!

SEZNAM DOGODKOV

SMRTNA PAST, gledališki abonma in izven

Zunanja povezava

Prizorišče gledališke predstave Smrtna past je delovni kabinet Sidneya Bruhla, pisatelja iz Connecticuta. Dogajanje je postavljeno v 70. leta z vložki iz sedanjosti. Pred očmi gledalca se odvija zgodba z več preobrati in umori, a vendar do konca ne vemo, kdo je morilec in kdo res ubit. Zapletov je več kot dovolj, pasti za gledalce in tudi igralce pa še več …

SEZNAM DOGODKOV

Beletrinini trubadurji: Petra Pogorevc

Zunanja povezava

🌞 Vabimo vas na pogovor s Petro Pogorevc, ki bo v torek, 15. novembra 2022, ob 18. uri, spregovorili o biografskem romanu Rac. Dogodek se bo odvijal v Knjižnici Šentjur.

🎺 O knjigi:
Življenjska zgodba vrhunskega gledališkega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, odstira in prepleta spomine na ustvarjalno pot Radka Poliča Raca. Knjiga, ki jo je po intenzivnih pogovorih z Racem napisala dramaturginja, urednica in publicistka Petra Pogorevc, je napisana v prvi osebi ednine, bogatita jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca. Brez zadržkov govori o sebi in o stvareh, ki so ga v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali.

👉 Več o potovanju Beletrininih trubadurjev: https://beletrina.si/novice/beletrinini-trubadurji-2022

SEZNAM DOGODKOV

Beletrinini trubadurji : Drago Jančar v Celju

Zunanja povezava

Vabimo vas na pogovor z Dragom Jančarjem o njegovem romanu Ob nastanku sveta.

Drago Jančar, pisatelj, dramatik in esejist, velja za enega od najbolj uveljavljenih in prevajanih sodobnih slovenskih avtorjev. Najprej je deloval kot urednik, lektor in korektor pri Časopisu Večer, od leta 1981 in vse do svoje upokojitve 2016 pa je bil urednik in tajnik pri Slovenski matici. Za svoja dela je prejel mnoga najvidnejša slovenska in mednarodna priznanja – leta 2020 je za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost, septembra 2021 pa tudi častni doktorat mariborske univerze.