Viri

close

Filtriraj

close
Kategorije
Viri

Dnevnik: Novi pogledi na mojstra

23. 06. 2022 / Mestni muzej Ljubljana

Razstava o našem največjem arhitektu z naslovom: Plečnik: metropola, kraj vrt, ki so jo sinoči odprli v Mestnem muzeju Ljubljana, je kronski dogodek praznovanja 150. obletnice njegovega rojstva, in bo na ogled do 12. februarja; na njej je tudi nekaj…

Delo: Pokrajina, kraj in ideja v eni hiši

15. 06. 2022 /

Štiri razstave in niz spremljevalnih projektov ponujajo nove poglede na opus arhitekta Güntherja Domeniga.

Dnevnik: Oblikovanje za trajnostni svet

30. 05. 2022 / Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Svoja vrata je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odprl 27. bienale BIO Ljubljana (BIO27), ki pod naslovom Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost združuje oblikovalce, arhitekte in raziskovalce z vsega sveta, ki iščejo trajnostne scenarije za naš čas in…

Mladina: Plečnikova odličja 2022

24. 05. 2022 / Narodna galerija Slovenija

Prejemniki Plečnikove nagrade so Matija Bevk, Vasa J. Perović in Johannes Paar, ki so žirijo prepričali s projektom stavbe, imenovane Nova galerija in kazemate v avstrijskem Dunajskem Novem Mestu.

MMC RTV SLO: Plečnik ni bil le arhitekt Ljubljane in Prage. Kako je zaznamoval Gorenjsko?

19. 05. 2022 / Gorenjski muzej

Na Gorenjskem umetnostna zgodovina našteje 44 Plečnikovih spomenikov in vrsto sakralnih predmetov, ki jih je prav tako oblikoval veliki arhitekt. "Plečnik na Gorenjskem" je tako rdeča nit nove razstave v Kranju.

Mladina: »Plečnik je podpiral Osvobodilno fronto«

10. 05. 2022 /

Deveti maj je tako dan Evrope kot tudi dan zmage in dan Ljubljane. Na Gallusovem nabrežju bo do 9. junija na ogled razstava z naslovom Plečnikovi spomeniki narodnoosvobodilnemu boju, ki ponuja vpogled v arhitektov opus oblikovanja spominskih obeležij in spomenikov…

Delo: Lakmusov papir družbenih tenzij

26. 04. 2022 /

Knjiga O oblasti v arhitekturi prinaša intervjuje in eseje štirinajstih filozofov, zgodovinarjev in arhitekturnih teoretikov.

Dnevnik: Podhod poimenovan po pankovskem pesniku

22. 04. 2022 /

V Ljubljani do nedavnega ni bilo javnega prostora, ki bi obeleževal nekdaj močno pankersko sceno v mestu. Da ni več tako, so poskrbeli v Muzeju punk kulture in podhod pri Kinu Šiška poimenovali po pank pesniku in frontmenu Branetu Bitencu.

Dnevnik: Pionirke slovenske arhitekture, urbanizma in oblikovanja

12. 04. 2022 /

V ospredje V: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja je že peta razstava, ki osvetljuje spregledani del slovenske arhitekturne zgodovine – namreč ustvarjanje žensk na tem področju.

MMC RTV SLO: Kidričevo: nova urbanistična podoba mesta v duhu Plečnikovega učenca

11. 04. 2022 /

V Kidričevem potrdili strokovne podlage za arhitekturni razvoj mesta.