Viri

close

Filtriraj

close
Kategorije
Viri

Primorske novice: Poletna muzejska noč prinaša krepčilen odmerek kulture

17. 06. 2022 /

Varnostne ukrepe bo še treba spoštovati, a vendar bo drevišnja Poletna muzejska noč očitno bolj sproščena od lanske - tako smo zapisali pred letom, tokrat pa lahko ugotovimo, da iz vsega hudega še zdaleč nismo, vendar vsak dan v vsakem…

MMC RTV SLO: Direktor Narodnega muzeja Pavel Car je odstopil. Vrečko: Spoštujem njegovo odločitev.

10. 06. 2022 / Narodni muzej Slovenije

Pavel Car je v svoji odstopni izjavi zatrdil, da v ozadju ni najmanjše sledi koristoljubja in da ni imel nobenih posebnih interesov, "le naivno je želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudijo izjemno zanimivo razstavo".

Gorenjski glas: »Presvitlega« cesarja uniforma

26. 05. 2022 / Narodni muzej Slovenije

V Narodnem muzeju Slovenije so predstavili polkovniško paradno uniformo nekdanjega avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., ki je bila več kot pol stoletja na izposoji v Pokrajinskem muzeju Maribor. Pristnost uniforme med drugim potrjuje tudi prevzemna dokumentacija iz leta 1913.

Dolenjski list: Valvasorjeva nagrada tudi v Metliko, priznanje v Novo mesto

20. 05. 2022 /

Ljubljana - Dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo za leto 2021 je muzejska svetnica Alenka Domjan. Nagrajenko so razkrili na včerajšnji novinarski konferenci v Narodnem muzeju skupaj z drugimi prejemniki Valvasorjevih nagrad in priznanj. Slovesna podelitev odličij bo v okviru…

MMC RTV SLO: Plečnik ni bil le arhitekt Ljubljane in Prage. Kako je zaznamoval Gorenjsko?

19. 05. 2022 / Gorenjski muzej

Na Gorenjskem umetnostna zgodovina našteje 44 Plečnikovih spomenikov in vrsto sakralnih predmetov, ki jih je prav tako oblikoval veliki arhitekt. "Plečnik na Gorenjskem" je tako rdeča nit nove razstave v Kranju.

MMC RTV SLO: Mednarodni muzejski dan v ospredje letos postavlja skrito moč muzejev

18. 05. 2022 /

Današnji dan bo na kulturnem področju še posebej živahen v muzejih, saj praznujemo mednarodni muzejski dan. Številni muzeji in galeriji bodo svoja vrata odprli brezplačno, na voljo bodo tudi številna vodenja razstav, potekalo bo tudi srečanje muzealcev.

MMC RTV SLO: Kulturni doživljajski park: Bled s tremi novimi muzeji in drugimi kulturnimi vsebinami

10. 05. 2022 /

Na Bledu nastajajo trije muzeji: pod gradom gradijo muzej sodobne umetnosti, v njegovi bližini bo v prihodnjih letih zaživel arheološki muzej, pripravljajo pa tudi muzej turizma, ki ga bo Zavod za kulturo Bled uredil v nekdanjih prostorih knjižnice.

Večer: (INTERVJU) Dr. Marko Mele, glavni kustos arheolog Joanneuma: Dediščina zahteva družbeni konsenz

19. 04. 2022 /

Marko Mele - med približno 50 kandidatkami in kandidati je prepričal komisijo Joanneuma, da mu lahko zaupajo skrb za pomemben del njihove zbirke.