SEZNAM NOVIC

Delo: Množice malih človeških protagonistov

Na vir

Podobe slikarske Antiarkadije Staša Kleindiensta ohranjajo vsebinsko odprtost in izzivajo obiskovalca, da jih premisli sam.

Kako je lahko ideja Arkadije, ki ji je antika nadela predstavo idilične Panove dežele sredi Peloponeza z gorami in težko dostopnimi cvetočimi planotami, kjer je harmonično teklo življenje nepokvarjenih pastirjev, uporabna v 21. stoletju?

Slikar Staš Kleindienst se je odločil, da bo to utopično predstavo daleč od Grčije – v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki – dekonstruiral in to, kar bi rad sporočil, opremil s predpono anti. V tamkajšnji cerkvi je postavil ­Antiarkadijo z izborom slik, ki ob že videnih – nazadnje leta 2019 v celjskem likovnem salonu ali lani v ljubljanski Equrni – prinaša še nove.

Kleindienst je slikar iz generacije, ki je prodrla na vizualno prizorišče v prvem desetletju tega tisočletja. Najprej se je izražal v različnih medijih, zatem je prepričal s slikarstvom, v katerem je svojevrsten formalni pristop – v grobem upodabljanje krajin ali vedut z miniaturnimi figurami pri pisanem naboru ne nujno benevolentnih opravil – povezal z vizualiziranjem distopične družbe, reprezentacije oblasti, njene moči, nadzora, ritualov in kolektivnega nezavednega.

Foto: Jaka Babnik