SEZNAM NOVIC

Delo: Natančna opazovalka bede in bolečine

Na vir

Pri Beletrini je izšel posodobljeni ponatis zbirke novel Sreča na črepinjah pozabljene obetavne pisateljice Gelč Jontes.

Iz literarne in umetnostne zgodovine počasi, a vztrajno vznikajo glasovi avtoric in umetnic, ki jih je zgodovina na račun sodobnikov potisnila ob stran in utišala – pa ne (nujno) zato, ker bi njihovemu ustvarjanju primanjkovalo kakovosti.

To velja tudi za Angelo Gelč Jontes (1906–1973), predvojno avtorico z ljubljanskega obrobja, ki je nato ob bratu in dveh sestrah odraščala v mestu, kjer sta njena starša iskala delo. Pozneje je bila priča okrutnemu umoru svoje matere; zagrešil ga je njen oče in ostala je prepuščena sama sebi.

Dandanes je o njej malo znanega, a iz njenega pisanja je razvidno, da je od znotraj dodobra poznala in skrbno opazovala razmere in odnose med družbenimi sloji, še posebej pa je imela izostren čut za najranljivejše – obubožane, zatirane, bolne, pokvečene, zapite, neuravnovešene, ta svet je bil del njenega vsakdana. Opravila je trgovski tečaj ter nato delala v več odvetniških pisarnah in tovarni kartona; med vojno je bila otroška negovalka, po njej pa je delala pri DZS. V osmrtnici, objavljeni v časopisu, jo je njena družina (hčer ji je sicer vzela socialna služba) proslavila predvsem kot pisateljico.

FOTO: Matevž Paternoster/UGM