SEZNAM NOVIC

Delo: Prostori srečanj in pesmi, polne zgodb

Na vir

V SNG Drama Ljubljana bosta v četrtek in petek premieri avtorskih projektov mlajših ustvarjalcev Polenta in Ženske v testu.

V okviru programskih platform Drama Laboratorij in Čakajoč Supermana bosta v SNG Drama Ljub­ljana v četrtek in petek dve premieri. Performans Polenta bo gledalce popeljal na »performativni sprehod« izpred službenega vhoda v Dramo v blagovnico Maxi, avtorski projekt Žene v testu po motivih starih ljudskih pesmi pa bo na ogled v Mali Drami.

Kot »prostor razmisleka o inovaciji, raziskovanju in mnogovrstnosti sodobnega gledališča«, ki med drugim spodbuja projekte članov igralskega ansambla Drame in ustvarjalcev, katerih poklicna pot se šele začenja, Drama Laboratorij tokrat predstavlja projekt, ki je nastal na pobudo igralke Eve Jesenovec. Polento, ki je po besedah Jerneja Potočana, člana ustvarjalske ekipe, »individualna izkušnja za gledalce, saj postanejo ključni del predstave«, je navdihnil roman romunske avtorice Aglaje Veteranyi Zakaj se otrok v polenti kuha (Modrijan, 2017; prevedla Kristina Jurkovič), avtobiografska pripoved o odraščanju v cirkusu in razkroju družine. V ospredju je pripovedovalkin odnos z mamo. Ta s točko visenja na laseh vedno znova tvega smrt, s tem pa hčerki, ki si najbolj od vsega želi postati igralka, povzroča hude travme.