SEZNAM NOVIC

Delo: Romanca, pravila in pravica do državljanske nepokorščine

Na vir

Na velikem odru celjskega teatra bo nocoj prva slovenska uprizoritev predstave za otroke Robin Hood, ki odpira vprašanja tudi starejšim.

Novo sezono bodo v SLG Celje začeli nocoj, s premiero otroške predstave Robin Hood. Gre za prvo slovensko uprizoritev v priredbi Slobodana Obradovića in po motivih več romanov o borcu za socialno pravičnost, ki jemlje bogatim in daje revnim. A je veliko več od tega. Je tudi zgodba o konformizmu odrasle generacije, pohlepu, ki je pripeljal družbo na rob propada, in mladih, ki so pripravljeni tvegati in se upreti, kot je zapisala Tatjana Doma.

Zgodba o Robinu Hoodu naj bi izvirala iz 12. stoletja, ko je Riharda Levjesrčnega nasledil Ivan Brez dežele. Konec njegove vladavine sta zaznamovala upor angleških baronov in podpis Velike listine svoboščin leta 1215, ki predstavlja začetek konca fevdalnega reda, je pred nocojšnjo premiero dejal Urban Kuntarič, ki v predstavi igra glavnega junaka. Dodal je, da je predstava resnično zelo aktualna. »Thomas Piketty piše, da znova prihajamo v čas ureditve fevdalnega sistema. V čas, ko se bo treba postaviti po robu temu, da nas nekdo ponovno želi imeti za sužnje. Če nam bo uspelo z zgodbo povedati, da to ni prav in da si nekdo ne more lastiti nas in zemlje samo zato, ker je kralj, bomo veliko dosegli.«

FOTO: Uroš Hočevar