SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Iztoku Kovaču nagrada Ksenije Hribar za življenjsko delo

Na vir

Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač. Nagrado mu bodo podelili ob koncu 11. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica 25. februarja 2023.

Kot piše v utemeljitvi, Kovač ni zgolj vrhunski ustvarjalec, katerega opus se razteza skozi več desetletij, temveč dobesedno pogonska sila slovenskega sodobnega plesa, ki mu je s svojo vztrajnostjo in vizijo uspelo utreti pot na evropsko tržišče in obenem spremeniti način razmišljanja o zasebni instituciji na področju umetnosti.

Slovenskemu sodobnemu plesu je zagotovil zaščitni znak in utrdil njegovo prepoznavnost v svetovnem merilu. Njegov opus obsega nekaj manj kot 40 avtorskih projektov in plesnih filmov, vodenje mednarodne skupine En-Knap in produkcijskega zavoda En-Knap ter ustanovitev in umetniško vodenje plesnega ansambla En-Knap Group in Centra kulture Španski borci, ki javnosti poleg lastne repertoarne produkcije kontinuirano predstavlja tudi del slovenske in mednarodne sodobno plesne produkcije, so v utemeljitvi nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo še zapisale članice žirije Dragana Alfirević, Teja Reba in Nataša Živković.

Foto: Luka Cjuha