SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Ko se risarska poteza prepusti glasbi

Na vir

Alfred je znani francoski stripar, ki se je v začetku avgusta mudil v Sloveniji zaradi priložnosti, za katero pravi, da se ji preprosto ni mogel odpovedati. Z glasbeno skupino Počeni škafi je namreč izpeljal niz risanih koncertov.

Alfred je eden najbolj zanimivih in priljubljenih francoskih stripovskih avtorjev. Za svoje delo Come Prima (Tako kot prej, 2013) je prejel nagrado za najboljši strip na festivalu v Angoulêmu, Zakaj sem ubil Pierra (2006) pa velja za enega stotih najboljših francoskih stripov vseh časov. Razen staršev, ki sta igralca, ga nihče ne kliče po njegovem rojstnem imenu. Psevdonim Alfred si je izbral pri šestnajstih letih, da bi si utrl lastno umetniško pot. Za tem privzetim imenom se skriva anekdota iz otroštva, ko se je s prijatelji igral superjunake: medtem, ko so se vsi istovetili z Batmanom, Robinom ali celo Jokerjem, je vloga Batmanovega zvestega služabnika Alfreda vedno pripadla njemu.

Zaradi priljubljenosti njegovih del in pošte, ki kipi od vabil za različna sodelovanja, je lahko izbirčen. Odloča se po občutku in v resnici je vse, kar kot umetnik počne, zelo instinktivno. »Ponujajo mi veliko projektov in pogosto kakšnega zavrnem, ne da bi zares vedel, zakaj. Včasih pa kakšno ponudbo posebnega razloga sprejmem, samo zato, ker začutim, da bi bila lahko pri tem projektu pozitivna energija. Ko mi je Nejc Juren, tekstopisec, ki igra na ribežen in kitaro pri glasbeni zasedbi Počeni škafi, prvič pisal, sem mu takoj odgovoril,« pojasni 46-letnik za mizo ene izmed kavarn, skritih v zelenju ljubljanskega Botaničnega vrta.

Foto: Luka Cjuha