SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Ko spregovori še tovarna

Na vir

Kot zadnjo premiero v letošnjem letu bodo v ljubljanski Drami pripravili prvo slovensko uprizoritev besedila Gibanje srbskega dramatika Dimitrija Kokanova. Premiera predstave, ki jo režira Juš Zidar, bo prihodnji petek v Cukrarni.

Igra Gibanje, za katero je srbski dramatik mlajše generacije Dimitrije Kokanov pred dvema letoma prejel Sterijevo nagrado za najboljše besedilo leta, bo svojo prvo slovensko uprizoritev v prevodu Aleksandre Rekar in režiji Juša Zidarja doživelo prihodnji petek. Vendar ne na odru Male drame, v katere program sicer spada, temveč v Cukrarni, kjer se bo ta neobičajna dramska partitura naselila na kar tri različna prizorišča.

»Gre za zelo specifično besedilo, ki se izmika vsakršnim opredelitvam,« ugotavlja ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel. »Morda bi lahko rekli, da gre za neke vrste meditacijo o stanju sodobnega človeka in strahovih, ki ga prevevajo, pri tem pa glas dobijo tako ljudje kot tudi objekti oziroma prostori.« Ravno zaradi te nenavadnosti predloge so se odločili, da jo raje kot na klasičnem odru uprizorijo kot ambientalno postavitev, ki bo lahko izkoristila vse potenciale besedila. Cukrarna se je v tem pogledu pokazala kot obetavna izbira, koprodukcijskega sodelovanja pa so veseli tako v Drami kot v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.