SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Novi kip pisatelja Petra Božiča v središču Ljubljane

Na vir

Po tem, ko spomin na Petra Božiča, pisatelja in dramatika ter enega od osrednjih protagonistov ljubljanske kulturne scene z druge polovice prejšnjega stoletja, v bližini stadiona Stožice že ohranjata spomenik in ulica, ki nosi njegovo ime, je literat dobil še eno obeležje na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

»Veseli nas, da je Peter Božič dobil mesto, kjer je bil dejansko prisoten, ne pa da njegov spomenik stoji na Poti spominov in tovarištva med Bežigradom in Žalami,« je ob postavitvi doprsnega kipa Petra Božiča na vrtu Društva slovenskih pisateljev poudaril Jožef Školč, ki je med zaslužnimi, da v mestu stoji novi književnikov spomenik. Med zaslužnimi za novi Božičev spomenik je tudi kipar Mirsad Begić, ki je avtor obeh književnikovih kipov v Ljubljani. »Spomenik Petra Božiča je darilo Društvu slovenskih pisateljev. Božič je bil zadnji bohem 20. stoletja. Osebno sem ga poznal z več strani, v sebi je imel prijetno destrukcijo svojega življenja,« je o literatu povedal Begić.

Novi Božičev spomenik je nastal iz ene od študij, ki jo je Begić naredil za njegov prvi spomenik. »Iz študije, ki je bila zelo uspešna in je imela bohemski odsev v sebi, sem zdaj naredil kip,« je še pojasnil kipar, ki je Božiča upodobil »v njegovem znamenitem plašču, ki se bohemsko zavija«. Postavitev na mikrolokaciji in oblikovanje podstavka pa je delo oblikovalca Ranka Novaka.