SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Potovanje velike igralke

Na vir

V skupnem založništvu Beletrine in Mestnega gledališča ljubljanskega je nedavno izšla biografija igralke Jožice Avbelj. Njeno življenjsko pot je v romanu z naslovom Joži popisala Petra Pogorevc.

V zadnjih letih vse bolj priljubljenim biografijam znanih (ter manj znanih) osebnosti se pridružuje nova – to je biografski roman Joži o življenju znamenite igralke Jožice Avbelj, ki ga je na podlagi pogovorov z umetnico napisala dramaturginja, urednica in publicistka Petra Pogorevc. Ta je pred dvema letoma na podoben način že ustvarila uspešnico Rac o življenjski poti igralca Radka Poliča.

»Knjiga Joži je nastajala štiri leta,« pojasnjuje Petra Pogorevc. »To je bilo potovanje v neznano, na katerega sem se podala z vrhunsko igralko in edinstveno osebo, ki sem jo pred tem dolgo spremljala s takšne ali drugačne razdalje. Najprej na televiziji, filmu, radiu in v gledališču, kjer sem jo lahko občudovala v raznih vlogah, nato pa tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer sem jo imela veselje in čast opazovati v zaodrju ter z njo sodelovati med nastajanjem različnih likov oziroma uprizoritev. Zmeraj sem jo spoštovala, zmeraj me je zanimala in zmeraj sem se od nje učila.« Kot dodaja, pa se nič od naštetega ne more primerjati z lepoto in užitkom večletnega dobivanja z Jožico Avbelj na kavah, ki so bile namenjene tako obujanju osebnih spominov kot pogovorom o tem, od kdaj – in pa zlasti zakaj – je tako usodno zavezana igranju. »Če je v knjigi mogoče zaslutiti vsaj malo energije, radosti in navdiha, ki so se sproščali med temi druženji, potem je njen namen dosežen.«