SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Umrl snemalec številnih slovenskih filmov Ivo Belec

Na vir

V 95. letu starosti je umrl direktor fotografije in snemalec Ivan Ivo Belec. Sodeloval je pri snemanju številnih slovenskih filmov, kot so Na svoji zemlji, Ne joči, Peter, Ne čakaj na maj, Vesna, Tistega lepega dne ter vsi trije filmi o Kekcu. Bil je dolgoletni sodelavec Televizije Slovenija, poroča MMC RTV Slovenija.

Umetniško je sodeloval z direktorjem fotografije Ivanom Marinčkom in režiserjem Francetom Štiglicem, kar se je začelo s filmom Na svoji zemlji pred 75 leti. Na svoji dolgoletni filmski poti je soustvarjal slovensko filmsko zgodovino, saj je poleg omenjenih sodeloval tudi pri filmih Balada o trobenti in oblaku, Jara gospoda in Dobri stari pianino.

Pozneje je končal srednjo filmsko šolo in profesionalno pot nadaljeval kot asistent, snemalec ter direktor fotografije. Sredi 60. let je odšel na televizijo, kjer je deloval tudi kot mentor mnogih rodov mladih snemalcev.

»Finančne razmere, ki so filmu vzele precej denarja, so ga leta 1966 prisilile, da se je zaposlil na televiziji in začel ustvarjati televizijski program. Tako se je začela tudi njegova zgodba z dokumentarnim filmom,« so po poročanju MMC RTV Slovenija sporočili s festivala dokumentarnega filma Dokudoc.