SEZNAM NOVIC

Dnevnik: Veliko dela na Maistrovi

Na vir

Ob izteku leta so se na ministrstvu za kulturo ozrli na dosedanje delo in spregovorili tudi o načrtih v bližnji prihodnosti. Med osrednjimi poudarki prihajajočega leta bodo prenova medijske in muzejske zakonodaje, urejanje položaja samozaposlenih ter prenova nacionalnega programa za kulturo.

»Želimo si, da bi se znova vzpostavilo zaupanje med kulturnim sektorjem in ministrstvom, ki je bilo porušeno v preteklosti, deloma zaradi delovanja prejšnje vlade, deloma pa tudi zaradi epidemije,« je včeraj poudarila kulturna ministrica Asta Vrečko, ko se je ozrla na delo ministrstva za kulturo, odkar je junija nastopila nova vlada. »Sektor je bil zares v slabem stanju, prejšnji mandat je bil zlasti težak za nevladne organizacije in samozaposlene, zato smo se teh področij lotili najprej, enako pereča je bila tudi odsotnost resne kulturne politike, zaradi česar smo ustanovili nov direktorat za razvoj kulturnih politik.« Kot je dodala, se trudijo zaupanje graditi skozi dialog, tako z novimi dialoškimi skupinami kot tudi z raznimi posveti, med drugim na lokalni ravni. »Vsekakor ministrstvo ne more delovati na lastno pest, ampak mora podobo slovenske kulture oblikovati skupaj z vsemi deli sektorja, vključno z občinstvom.«

Med glavnimi nalogami, ki čakajo ministrstvo v prihodnjem letu, je sicer navedla prenovo medijske in muzejske zakonodaje, nadaljevanje podpore dvema pomembnima mednarodnima dogodkoma (častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu in priprava evropske prestolnice kulture v Novi Gorici), spremembe nacionalnega programa za kulturo in pripravo akcijskega načrta za njegovo izvajanje ter temeljito prenovo ureditve položaja samozaposlenih. »Za vse delujoče na področju kulture je treba zagotoviti ustrezne delovne pogoje in socialne pravice,« je bila jasna ministrica.